Anita Roth (43) is bestuurslid en manusje van alles van deze gymnastiekvereniging. Deze club bestaat dit jaar vijf en zeventig jaar.
Vertel eens iets over de vereniging?
Anita: “We hadden tot vorig jaar tweehonderd leden. We wisten dat twee trainers gingen stoppen. Een van de twee wegens persoonlijke omstandigheden. Toen hebben we iedereen naar huis gestuurd omdat het niet meer veilig was. De trainers moeten een diploma hebben, dat is een veiligheidseis. Dus er zat niets anders op dan iedereen naar huis te sturen.”
Hoe liep dit af?
“We hebben gesprekken met de gemeente gehad en met een oud-leider en leidster. Toen hebben we een doorstart kunnen maken in november. Daar zijn we nu volop mee bezig. We zijn eigenlijk helemaal opnieuw begonnen.”
Wat is er nu veranderd?
“We zaten natuurlijk met de Stichting Topturnen. Het was gewoon onmogelijk om daar geschikte trainers voor te krijgen. Het gaat daarbij om de Nederlandse kampioenschappen. We hebben besloten om daar mee te stoppen en alleen op dinsdag en zaterdag,, als de gediplomeerde trainers aanwezig zijn, verder te gaan met trainen van de top.”
Hoeveel bestuursleden zijn er?
“Er zouden eigenlijk acht bestuursleden moeten zijn maar we doen het al vijftien jaar met z’n vieren. Dat komt omdat gymnastiek een sport is waar je je kinderen op doet als een soort basis. Na een aantal jaren stromen de kinderen door naar een andere sport. Voor die paar jaar gaan ouders niet in het bestuur zitten. Ze betalen contributie en dat is het.”
Uit hoeveel verschillende groepen bestaat jullie club?
“We bijvoorbeeld hebben een meisjesselectie. Zij doen dus wedstrijden op een bepaald niveau. Dan hebben we een jongensselectie. Zij gaan volgend jaar op landelijk niveau iets doen. Dat zijn een man of twaalf. Zaterdagmorgen komen de kleuters vanaf een jaar of drie. Daarna de kinderen in de basisschoollleeftijd.”
Worden de groepen op leeftijd ingedeeld?
“Nee, we hanteren een nieuw systeem. Vroeger selecteerden we op leeftijd. Het gevolg was enorme verschillen in niveau. Nu kijken we meer naar het kunnen.”
Van welke locatie maken jullie gebruik?
“ Wij zijn ‘thuis’ in de sporthal Donderberg. Het turnmateriaal is eigendom van onze vereniging. Sommige toestellen zijn van de gemeente en wij mogen daar gebruik van maken. Voor bepaalde toestellen zoals de mini-trampoline heb je een speciale bevoegdheid nodig. Trainers met speciale bevoegdheden zijn moeilijk te krijgen. Zo iemand moet een diploma van het SIOS hebben. Trainers moeten vaak bijscholen en deze bijscholing is vaak niet in de buurt. Dus zij moeten veel investeren. Het is wel de moeite waard omdat het een waardevol gegeven is om kinderen kennis te laten maken met sport.”