Mijn club

Het Schooltuinenproject
Door
Mar-Li Wingens
29 juli, 2013

Foto: Guusje Droesen

Guusje Droesen (49) is zelfstandig ondernemer en doet van alles op het gebied van tuinen.. Het Schooltuinenproject in Leudal is een mooi voorbeeld van de activiteiten van Guusje. Haar liefde voor bloemen en planten blijkt uit haar sprankelende verhalen over tuinen en tuintjes. 

Vertel iets over jezelf?

Guusje: “Ik heb altijd iets met tuinen gehad, mijn vader was tuin- en landschapsarchitect maar ik wilde de praktische kant op. Ik heb de lerarenopleiding Biologie en Aardrijkskunde gedaan. Daarna de opleiding vakbekwaam hovenier. Ik ben toen tuinen aan gaan leggen die mijn vader had ontworpen. Tegenwoordig ben in ZZP-er. Ik ben dol op bloemen en planten. Ik heb nog in Roermond het Stadspark mede aangelegd.”

Wat is het Schooltuinenproject?

Guusje: “Kinderen leren tuinieren in een schooltuin. In de gemeente Leudal op zeven scholen, volgend schooljaar op acht scholen, wordt dit project aangeboden. Iedere schoolklas krijgt een stukje grond van ongeveer 3 meter bij 80 centimeter. Elk kind op school komt op een gegeven moment aan de beurt om deel te nemen aan het project. Er wordt gezaaid, gepoot, geoogst, gewied, water gegeven gedurende een uur per week. Dat doen we in samenwerking met ouders en vrijwilligers. Het leuke is dat opa’s en oma’s vaak vrijwilliger zijn.”

Waar komt het idee vandaan?

“Met onze eigen zoon had ik een vergelijkbaar tuintje in onze eigen tuin. Op een ‘Open Tuinendag’ in Buggenum, kwam ik met zijn basisschool juf in gesprek over hoe leuk het eigen tuintje was, Deze juf vond dat eigenlijk alle kinderen een eigen tuintje op school moesten hebben. We hebben een proefproject opgezet en ouders en kinderen waren laaiend enthousiast. Zo is het gaan rollen van heel klein naar steeds groter.”

Wat leren de kinderen?

“Wij komen steeds verder van ons voedsel af te staan. Alles wordt in de supermarkt gekocht en kinderen hebben er geen benul van waar het voedsel vandaan komt. In het schooltuinenproject zien ze hoe aardappelen groeien, hoe aardbeien rijp worden, het bloemetje dat een vrucht wordt. We hebben ook wat bloemetjes tussen de groenten staan. Bijvoorbeeld Viooltjes. Op een gegeven moment maken we daar een boeketje van. De producten die we oogsten, mogen de kinderen mee naar huis nemen. Toen de spinazie geoogst werd, hebben we op school in de wok de spinazie bereid. De kinderen mochten allemaal proeven. Gewéldig. Dat is zo leuk, iets wat ze zelf gekweekt hebben, vinden ze altijd lekker.”

Komen alle scholen in aanmerking voor dit project?

“Ik start het project op scholen op en zorg dat het loopt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vrijwilligers het overnemen, veel oma’s en opa’s. Als het nodig is, spring ik weer even in. Het is leuk om te zien hoe de vrijwilligers, omgaan met de kinderen. De kinderen lopen op opa en oma vóór op het gebied van kennis op de computer maar in de tuin weten opa’s en oma’s veel meer. De kinderen luisteren met open mond naar al deze kennis. Jong en oud bij elkaar is ook heel boeiend. De scholen hebben plek voor de tuin op eigen terrein of in de buurt.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Mijn club in mijn buurt
Lees volgende artikel
Druk