Mijn club

Midden Limburgse Kegel Bond
Door
Mar-Li Wingens
26 november, 2007

Math van Daal (52) kegelt al bijna zijn hele leven. Hij kan zich dan ook niet voorstellen om niet meer zijn favoriete sport te beoefenen. Math is twee keer Nederlands kampioen geweest en vijf en twintig keer Limburgs kampioen.

Waar kegelen jullie?

Math: “In kegelpaleis Stad Roermond op de dr. Philipslaan in Roermond, daar zijn de enige Hollandse kegelbanen in Midden-Limburg. Daar kegelen elf clubs die allemaal aangesloten zijn bij de Midden Limburgse Kegel Bond (MLKB). Het overkoepelende orgaan in Midden-Limburg en een van de drie en twintig bonden van de Nederlandse Kegel Bond. Wij vormen samen met Valkenburg en Maastricht district Limburgse. Ook organiseren wij wedstrijden op nationaal niveau.”

Wat is het verschil tussen een Hollandse en een Duitse kegelbaan?

“Een Hollandse kegelbaan is over de hele lente 30 cm breed en de negen kegels staan op een plateau. Een Duitse baan begint met 30 centimeter en wordt steeds breder. Wij gooien met ballen met één gat in voor de duim. Deze ballen wegen tussen de drie en negen kilo. De heren gooien meestal met de zwaardere ballen. Recreanten gooien vaak met ballen van een kilo of vier. Bij een Duitse baan is een bal van anderhalve kilo de zwaarste bal.”

Hoeveel leden hebben de elf clubs in Midden-Limburg?

“De gemiddelde club zit op ongeveer acht leden. Dat is inderdaad de laatste jaren steeds minder geworden. Mijn eigen club (Acht om Negen) heeft twaalf leden. De vergrijzing speelt ons parten. Ik zelf ben met veertien jaar begonnen en nu ben ik twee en vijftig jaar en nog steeds een van de jongste leden!”

Waarom is er zo weinig animo?

“Kegelen is niet erg spectaculair. Voetballen of darten lijkt misschien spectaculairder maar als je eenmaal aan het kegelen geproefd hebt, wordt het soms een ‘way of life;. Zo is dat tenminste bij mij gegaan. Het is ook een hele geschikte sport voor veel geestelijk gehandicapten. Wij hebben een speciale afdeling met 97 gehandicapte leden. Er is ook een speciale club voor recreanten.”

Hoe is jouw liefde voor het kegelen begonnen?

“In 1969 waren er twee kegel lokalen in Roermond, op de Hamstraat en op de Kapellerlaan. Deze banen sloten hun deuren en de clubs kwamen bij ons in Linne kegelen. Mijn ouders waren in Linne de uitbaters van de kegellokaal. Zodoende kwam ik in aanraking met kegelen. In 1978 hielden mijn ouders er mee op en de clubs verhuisden in 1984 weer naar Roermond.”

Kegelen je andere gezinsleden ook?

“Mijn vrouw heeft wel gekegeld, ons kind had andere interessen. Het bekende verhaal, denk ik, de jeugd heeft teveel om handen. Er is zoveel waaruit ze kunnen kiezen. Vriendjes zitten op de voetbalclub en dan kiezen ze al gauw ook daarvoor. Jammer, wij zouden heel graag nieuwe leden verwelkomen, van alle leeftijden. Als mensen een keertje komen kegelen, vinden ze het hartstikke leuk en zijn vast van plan terug te komen. Maar nee, je ziet ze dan toch niet meer. Ons jongste lid is nu twaalf jaar en ons oudste lid is zeven en tachtig jaar. Ik vind het altijd gezellig. Op woensdagavond ga ik in ieder geval altijd lekker kegelen met mijn kegelvrienden.”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Sint Nicolaas Comité Roermond
Lees volgende artikel
Vishandelaar