Hans Kortekaas (57) bárst van enthousiasme, zijn ogen gaan stralen als hij het woord Nordic walking in de mond neemt. Op zo’n moment is hij niet meer te stuiten. Het liefst wil hij iedereen ‘aan de stokken’ krijgen.
Is het een moderne sport?
Hans: “Deze sport bestaat al heel wat jaartjes. Komt oorspronkelijk uit Scandinavië. De sport is ontstaan uit de training van het langlaufen. Zelfs in het hoge noorden speelt het probleem dat in de zomer geen sneeuw is. Om tóch te kunnen ‘langlaufen’ is het Nordic walking ontstaan. Zo rond 2005 is het bekend geworden in de rest van Europa.”
Wat is bijzonder aan de ‘stokken’?
“Wij noemen het poles. Ze worden aangepast aan de lengte van de persoon. Je kunt ze langer en korter maken. Daarbij heb je een soort handschoen aan die vastgemaakt wordt aan de poles. Bij het lopen heb je steun aan de poles. Je zet je af. Daarom kunnen ouderen en gehandicapten ook deze sport beoefenen. Je hebt poles in diverse prijsklassen tussen 50 en 120 euro per stel, compleet met handschoentjes.”
Maak je extra grote stappen?
“Dat hoort erbij. Je gebruikt de hele schouderpartij. Je bovenlichaam draait helemaal mee. Dan maak je automatisch iets grotere passen. Alle spieren in je armen en schouders worden gebruikt. Maar het gaat er niet om dat je snelheid maakt. Iedereen loopt in zijn eigen tempo. Dat is het mooie.”
Is deze sport goed voor de gezondheid?
“Ja zeker. Onder andere voor de spieren in de rug. Je neemt automatisch een goede, rechte houding aan. Je gebruikt heel veel spieren. Reumapatiënten hebben er duidelijk profijt van. Daar geven we ook extra lessen aan. Ook voor mensen die problemen hebben met lopen is dit een ideale sport. Of mensen met een hartaandoening. Bij gewoon wandelen voelen mensen zich vaak onzeker maar de poles bieden steun. Wij raden wel altijd aan om de arts om advies te vragen.”
Voor welke leeftijd is de sport geschikt?
“Van acht tot tachtig jaar. Ons jongste lid is acht jaar en we hebben mensen van tachtig jaar en ouder bij de club. Maar de meerderheid is vijf en veertig en ouder.”
Waar beoefenen jullie Nordic walking voornamelijk?
“Wij hebben nu in het Meinweggebied twintig gecertificeerde routes uitgezet. Het is natuurlijk een uniek wandelgebied met een afwisselend landschap. De tochten zijn goed aangegeven met bordjes en moeilijkheidsgraad. Wij wandelen gemiddeld anderhalf uur, meestal rond de zeven kilometer. Pauzes bestaan uit een aantal rek- en spieroefeningen.”
Waarom heb jij hiervoor gekozen?
“Een kennis vond dat ik een keer mee moest gaan. Ik ben Marinier geweest en sporten hoort ook bij mijn huidige werk bij de politie als coördinator of beleidsmedewerker Milieu. Omdat ik altijd al veel gesport heb, dacht ik dat ik Nordic walking binnen een kwartiertje onder de knie zou hebben. Dat was niet zo. Maar ik was wel meteen enthousiast. Inmiddels geef ik Nordic walking training en voorlichting. Mijn vrouw en ik beoefenen ook samen deze sport.”
Wat is er leuk aan Nordic walking?
Tijdens de wandelingen leren de mensen op de juiste manier lopen. Je kan het niet zomaar. Veel mensen ‘sjokken met stokken’. De gezelligheid speelt een hele belangrijke rol. Daarom komen alle mensen na één keer proberen, altijd terug. Nordic walking is gebruik maken van honderd procent van je spieren waarvan tien procent lachspieren!”