Anne Cox (coördinator) en Heléne van Hemert (gastvrouw) zetten zich belangeloos in voor mensen die behoefte aan gezelligheid hebben.
Wat is OOR?
Anne: “Oor is een laagdrempelige voorziening, een huiskamer midden in Roermond in de Neerstraat, bedoeld voor mensen die eenzaam zijn om een of andere reden. Eigenlijk van alle leeftijden. Maar eigenlijk geen jongeren onder de vijf en twintig jaar. OOR is een stichting die zeven jaar geleden is opgericht.
Waarom is OOR opgericht?
Anne: “De aanleiding was de hulpvraag van bijvoorbeeld pastoors waar deze mensen zich vaak meldden voor onderdak en eten. Een groep mensen hebben toen het initiatief genomen en OOR opgericht. Bij de initiatiefnemers waren onder andere Thom Hoofdwijk en Joop van Veen betrokken. Het bisdom stelt een pand ter beschikking.”
Hoe lang zijn jullie betrokken bij OOR?
Anne: “Ik ben er nu twee en een half jaar bij. Het is erg leuk en wil je het goed doen dan kost het wel wat tijd. We hebben nu 21 vrijwilligers, nieuwe kandidaten zijn natuurlijk welkom. Ze krijgen een introductiecursus en krijgen begeleiding van ervaren gastvrouwen.”
Heléne: Ik ben vanaf het begin gastvrouw, nu zo’n zeven jaar.”
Wat sprak je aan?
Heléne: “Het was een doelgroep die ik helemaal niet kende. Ik vind het altijd heel leuk en interessant om ervaringen op te doen met mensen. Ik kende die wereld helemaal niet. Toen mijn man overleden was, ging ik op zoek naar nieuwe uitdagingen in het vrijwilligerswerk. Mijn beroep was telegrafiste en nadat ik getrouwd was, ben ik secretaresse geweest.”
Hoeveel gasten komen er per dag?
Heléne: “De Huiskamer is een ontmoetingplek voor jong en oud, alle nationaliteiten en godsdiensten. Een plek waar je even tot rust kunt komen en jezelf kunt zijn. Het bezoekersaantal verschilt per dag, soms tien mensen en soms twintig of zelfs vijf en dertig mensen. Daar is geen peil op te trekken. Veel mensen denken dat OOR bedoeld is voor drugsgebruikers, dat is een verkeerd beeld. Zij hebben nu een eigen opvang”.
Wat doen jullie en wat kost het?
Anne: “Wij verstrekken koffie, thee en fris maar ook tosties, broodje ei, broodje saté.
Tussen 13.00 en 14.30 uur kan men een hapje eten. Alles tegen een hele kleine vergoeding. Na half drie kun je alleen nog iets drinken. Dat is bewust zo besloten omdat de gastvrouw/heer gelegenheid moet hebben om bij de mensen te gaan zitten of een spelletje mee te doen, de krant lezen of natuurlijk een praatje maken. Men kan zelfs de was bij ons doen.” Ook is er een sociale kaart van Roermond, als het nodig is kunnen we gasten tippen.
Wat is de belangrijkste taak van de gastvrouw
Anne: “De gastvrouwen/ heren bieden gezelligheid, warmte en een luisterend oor. Nieuwe gasten stel je op hun gemak, heet hun welkom en biedt een gratis kopje koffie of thee aan. Je stelt ze voor aan andere gasten. De drempel kan soms hoog zijn als je moet toegeven dat je liever niet alleen bent. We proberen dan ook om mensen in contact met anderen te brengen. Wij kijken altijd in de eerste plaats naar wat de gast wil en daar spelen we op in. Waar de gast behoefte aan heeft. Soms lijkt het wel een feestje. Het gebeurde dat mensen met elkaar aan het dansen gingen!”