• IEDER ZIJN VAK

Informatiemedewerkster

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Carla Daniëls (48) oefent het beroep van informatiemedewerkster bij de VVV in de regio Midden-Limburg uit. Een hele verandering na haar carriere bij de post. Ze is na het opheffen van haar werk bij het postkantoor in Roermond niet bij de ‘pakjes’ neer gaan zitten. Maar heeft met beide handen een nieuwe uitdaging aan gegrepen.

Wat moeten wij ons voorstellen bij deze functie?

Carla: “Ik werk aan de balie, dat betekent dat ik alle gasten ontvang die onze winkel of kantoor bezoeken. Daarnaast behandel ik de mail. Daar komen allerlei vragen op binnen. Ik neem de telefoon op en handel alle voorkomende taken af. Vroeger heette het baliemedewerkster. Als een bedrijf of particulier informatie aanvraagt per mail, staat onder de mail de naam van degene die de informatie gegeven heeft.”

Hoeveel medewerkers telt de VVV Midden-Limburg?

“We hebben een vast team van informatiemedewerkers. Betaalde krachten en daarnaast meerdere vrijwilligers. Maar in Roermond op Markt 7 zijn ook andere teams werkzaam. ‘Marketing en Promotie’, een administratieve kracht, de directeur, ‘Reserveringen’, en de Office-manager. Daarnaast is de samenwerking met gemeentes en ondernemers belangrijk om ons werk te blijven doen.”

Welke andere locaties zijn er van de VVV?

“Wij hebben nog vier vestigingen in Midden-Limburg. Dat zijn: Reuver met een vaste medewerkster en enkele vrijwilligers, Thorn met twee vaste medewerkers, waaronder ikzelf en daarnaast een vrijwilliger. Roerdalen in Herkenbosch met een vaste medewerkster en enkele vrijwilligers. Vanaf 2009 hebben we een vestiging in het museum in Stevensweert, waarvoor ik het aanspreekpunt ben. Ook zijn er VVV-agentschappen in Maasbracht, Stevensweert, Swalmen en Vlodrop. In Weert is de VVV samen met de ANWB ondergebracht.”

Hoe ben je bij de VVV terecht gekomen?

“Ik heb 27 jaar ervaring opgedaan als baliemedewerkster op het postkantoor in Roermond. Ik ben heel blij met mijn nieuwe baan, een nieuwe uitdaging. Ik vind het moeilijk om mee te maken dat ik zo lang mijn hart en ziel gegeven heb in werk dat doodgebloed is. Het afscheid van de post is heel intensief geweest. Voor mijn werk nu is een heel andere insteek nodig. Ik heb altijd met leuke, enthousiaste mensen te maken. Hoe meer ik vertel hoe beter. Op het postkantoor was dat niet zo. De meeste mensen kwamen postzegels kopen of iets posten en dat was het.”

Heb je een opleiding moeten volgen?

“Ik ben geselecteerd op bepaalde criteria waar ik aan moest voldoen. Mijn link met de VVV was dat ik op het postkantoor gedurende zes jaar de reisbalie heb bemand. Dan moet je heel veel ins en outs kennen. Dat maakte de overstap naar de VVV gemakkelijker. Daarnaast ben ik heel geïnteresseerd in de omgeving. Voor mij is deze baan een echte uitdaging.”

Welke vragen worden veel gesteld?

“Dat is heel verschillend. Er zijn mensen die een brievenbus zoeken, een ander wil weten wanneer de bussen rijden, je krijgt telefoontjes met diverse opdrachten. Wij brengen ook activiteiten in de regio onder de aandacht van bezoekers. Mensen willen een familie uitje plannen en daar help ik mee. Ik werk een dag in de week bij de centrale afdeling ‘Reserveringen’.Dat vind ik heel leuk en ik was vereerd dat ik hiervoor gevraagd werd. Zeker met de komst van de koningin naar Thorn. Ik moet altijd inspringen op wat het actuele aanbod aan activiteiten is en dat is heel divers.”

Zoeken mensen al veel zelf uit via de computer?

“Als mensen bedreven zijn in het gebruik van de computer kunnen ze zelf informatie op onze site opzoeken en ook on-line reserveren. Maar speciaal de oudere mensen die bv. naar Thorn en Stevensweert komen, zijn meer cultuur-historisch geïnteresseerd en zijn blij met de informatie en hulp die wij kunnen geven.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906