• IEDER ZIJN VAK

Verkoopster

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Steffy van den Heuvel (21) koos in eerste instantie voor een opleiding verpleegkunde. Vanwege gezondheidsproblemen ging dat niet door. Maar haar tweede keus bleek uiteindelijk een schot in de roos. Ze woont sinds een jaar samen met haar vriend Micky. Hij is een eigen bedrijf begonnen en Steffy staat hem bij met raad en daad. Het werk gaat thuis gewoon door!

Waar heb je het vak verkopen geleerd?

Steffy: “Ik heb op MBO niveau vier jaar commercieel medewerkster geleerd op de Gilde opleiding. Een heel brede opleiding. Deze richting sprak me meteen aan. Ik moest kiezen tussen secretarieel, administratief of commercieel. Maar eerst kon je kennis maken met alle drie de richtingen. Toen was het al snel duidelijk dat ‘commercieel’ voor mij de juiste keus was. Ik heb in februari eindexamen gedaan met goed gevolg.”

Zit het handelen in de familie?

“Een beetje wel, mijn moeder heeft bijvoorbeeld lang speeltjes uit verrassingseieren verzameld. Ze ging daarvoor naar Duitsland naar verzamelaarsmarkten. Ik ging altijd mee. Dat was altijd zwaar onderhandelen, kopen en verkopen.”

Vond je meteen een baan?

“Ik heb vanaf december 2010 gesolliciteerd, bijna honderd keer. Bij de zeventigste sollicitatie dacht ik dat ik nooit een baan zou vinden. Maar op een gegeven moment heb ik gesolliciteerd bij een nieuw bedrijf dat matrassen verkoopt. Ik moet zeggen dat ik een kleine kruiwagen had omdat de baas bij mijn laatste stagebedrijf een vriend is van mijn huidige baas.”

Zag je de baan meteen zitten?

“Eerder gezegd ‘liggen’! Ik vind het geweldig dat mensen mij een persoonlijk verhaal vertellen en ik onder andere aan de hand daarvan advies kan geven. Het is nooit achter de kassa staan, afrekenen en klaar is kees. Ik verkoop geen product van één dag maar voor jaren. Daarbij is het voor mensen een flinke investering. Ik voel me mede verantwoordelijk voor een goede keus.”

Wat maakt matrassen anders dan bijvoorbeeld kleding verkopen?

“Kleding hoeft men alleen maar ‘leuk’ of ‘mooi’ te vinden. Matrassen gaat verder dan dat. Een bed met matras moet bij iemand passen. Een goede nachtrust maakt dat mensen zich lichamelijk en geestelijk uitgerust voelen. Het maakt het leven prettiger. Dat vind ik mooi! Daarbij geef ik adviezen, dat is belangrijker dan alleen verkopen.”

Heb je collega’s?

“Ik sta alleen in de winkel. Maar ik heb geen tijd om me te vervelen. Ik verzorg ook de administratie, maak facturen, offertes, hou het verkoopboek bij. In Roermond is dit verkooppunt niet alleen voor particulieren bedoeld maar ook voor bedrijven. Ik benader bedrijven in heel Europa en de bedrijven die interesse tonen, bezoekt mijn baas.”

Hoe zien de toekomstplannen er uit?

“Om binnen een aantal jaren vier winkels in Limburg te realiseren. Ik hoop in mijn functie mee te kunnen groeien.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906