• IEDER ZIJN VAK

Bestuurslid van de Stichting Wilskracht

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Riny Selder (55) en Renate Grothe (54) zijn respectievelijk secretaris en bestuurslid van deze stichting. Ze zetten zich volledig in op allerlei manieren om vrouwen bij te staan die in vergelijkbare situaties terecht gekomen zijn als zij zelf ooit waren.

Vertel in het kort wat Wilskracht is?

Riny: “Het is een stichting van, voor en door vrouwen met geweldservaring in de breedste zin van het woord. Wilskracht probeert middels zelfhulpgroepen en crisisopvang deze vrouwen weer sterk te maken en hun leven weer op de rails te krijgen. Wilskracht heeft inmiddels veertien zelfhulpgroepen in heel Limburg en opvang voor zes vrouwen op een strikt geheime locatie.”

Riny, hoe ben jij bij Wilskracht terecht gekomen?

Riny: “Ik heb zelf dertien jaar regulaire hulpverlening gehad. Van het ene uur op het andere was ik zonder voorbereiding plotseling geen cliënt meer. Ik stond buiten met een folder in de hand van de Stichting Wilskracht. Ik ben daar op een gegeven moment schoorvoetend naar toe gegaan. Maar ik voelde me daar meteen thuis! Ik mocht en kon alles vertellen en ook nog zo vaak als ik dat nodig had. Ik vond de herkenning en de erkenning. Dat is nu zes jaar geleden. Op dit moment ben ik secretaris van de stichting!

Renate, wat is jouw verhaal?

Renate: “Ik kon geen woorden meer vinden in het Nederlands en ook niet in mijn moedertaal, het Duits. Ik durfde niet meer naar buiten. Ik had wel al contact met Flore Brummans, de oprichtster van Wilskracht. Ik ben vier jaar geleden opgenomen in het bestuur en pas daarna heb ik deelgenomen aan de zelfhulpgroep borderline. Mijn ervaring is dat ik antwoorden kreeg op vragen waar ik al jaren mee zat. Het lotgenotencontact was zeker in het eerste jaar heel belangrijk voor mij. Ik heb een cursus gevolgd die ontwikkeld is door de stichting Wilskracht. Ik ben daardoor zelfbewust geworden en heel trots op het tienjarig bestaan van Wilskracht.”

Tien jaar Stichting Wilskracht, wordt dit feit gevierd?

Riny: “ Dit feit wordt groots gevierd op 21 mei. We mogen niet alles vertellen. Het moet ook gedeeltelijk een verrassing blijven voor Flore Brummans. We zijn ontzettend trots op alle vrouwen die bij ons binnen zijn gekomen met een heel laag zelfbeeld en nu zo ver zijn dat ze van alles georganiseerd en ingestudeerd hebben. Dat is gewéldig om mee te maken...”

Welke rol hebben jullie beiden binnen de stichting?

Renate: “ Ik begeleid een zelfhulpgroep ‘Ontmoetingsuurtje’. Daar kan iedereen vrijblijvend naar toe komen die nog aarzelt om contact op te nemen met de stichting. Het is een soort vragenuurtje.”

Riny: “Ik organiseer bij mij thuis iedere veertien dagen een ‘crea middag’ Tussen zes en tien vrouwen maken dan leuke, creatieve dingen. Het geeft vrouwen een kick om mooie dingen te maken, terwijl ze altijd gedacht hebben dat ze helemaal niks creatief uit hun vingers zouden krijgen. Wie contact op wil nemen voor hulp kan altijd bellen naar Flore Brummans. Telefoon: 06-12844482 of via de website.”

FEEST tienjarig bestaan

Belangrijk onderdeel van het feestprogramma:

Het forum: met belangrijke gasten zoals: Rita Verdonk, Petra Dassen burgemeester van Beesel, Wim Kemp wethouder in Roermond, twee afgevaardigden van de provincie Limburg, de directeur van het Huis van de Zorg, Zorginkoop.

Ander onderdeel van het feest: De presentatie van de gedichtenbundel van vrouwen die gebruik hebben gemaakt van Wilskracht.

Om 13,30 uur volgt de receptie en daar is iedereen van harte welkom die de stichting een warm hart toedraagt.

Na de receptie begint het echte feest met onder andere een tombola en verder veel verrassingen...

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906