• IEDER ZIJN VAK

Boomverzorger

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ron Jansen (48) heeft na veel omzwervingen toch voor zijn liefde voor de natuur en het klimmen gekozen. Twee passies kwamen bij elkaar. Ron snoeit, versnippert, ruimt tuinen en plant bomen. Bij stormschade heeft hij het heel druk.

Is dit beroep een specialisatie?

Ron: “Ja, dat zou je zo kunnen zeggen. Maar ik ben er anders in gerold. Ik ben vanaf kind een klimmer geweest. Ik was er goed in. Mijn oudste zusje zei altijd dat ik al vroeg uit de box klom. Ik ben 12 jaar in militaire dienst geweest en daardoor redelijk veel gesport. Bewegen op een bepaalde manier zit mij in het bloed. Toen ik afzwaaide uit dienst, viel ik eigenlijk in een gat.”

Hoe kwam je weer uit dat gat?

“Het was een zoektocht en ik kwam van het een in het ander. Maar ik heb wel altijd op ‘hoogtes’ gewerkt. Op een gegeven moment ben ik bij een boomverzorger terecht gekomen die een hulp zocht voor de zaterdag. Na twee zaterdagen bood hij mij een vaste baan aan. Ik heb daar enkele jaren gewerkt. Daarna ben ik in de mastenbouw terecht gekomen in heel Nederland. Ik was veel onderweg maar ik was toen nog vrijgezel. Nederland raakte verzadigd en op advies van vrienden ben ik zelfstandig boomverzorger geworden.”

Ging dat meteen goed?

“Langzaam is mijn klantenbestand gegroeid tot wat het nu is na tien jaar. Ik heb wel diverse cursussen gevolgd op het gebied van kennis van bomen en op het gebied van klimtechnieken in bomen. Belangrijk in dit werk is dat je er een man bij hebt als dat nodig is. Iemand op wie je kunt vertrouwen. Iemand die kan klimmen en verstand van bomen heeft. Kijk, als je in de kroon van een boom zit. Overzie je het geheel niet. Op zo’n moment is het prettig om samen te werken met een collega die aangeeft waar je precies moet snoeien.”

Heb je werknemers in dienst?

“Nee, maar negen van de tien keer werk ik samen met collega John. We zijn allebei ZZP’ers. Bij grotere werken huren we andere ZZP’ers in of we werken samen met grotere bedrijven. Deze bedrijven hebben mobiele kranen en ander groot materieel. Ik heb zelf een jeep-aanhangwagen waar een versnipperaar op past. De versnipperaar is compact en ik kan hem in principe bij de mensen de tuin in rijden. Dat werkt voor mij ideaal. Soms hebben mensen een tuinhuisje of veranda en dan kun je niet zomaar met takken gooien. Als ik bezig ben, maken mensen daar soms foto’s van en ze staan te kijken hoe ik werk. Dan krijg ik geregeld opmerkingen. Dat maakt het werk extra leuk.”

Wil je het bedrijf uitbreiden?

“Ik denk dat het daar de tijd niet geschikt voor is. De meeste collega’s zijn ZZP’ers of met maar één man in dienst. Bepaalde grote werken besteden we gewoon uit. Tegenwoordig is het vrij rustig. Dat ligt toch wel aan de economische situatie. Maar na tien jaar ervaring ben ik er gerust op dat alles op z’n pootjes terecht komt. Zo is het eigenlijk nog altijd gegaan. Soms zijn er pieken en soms dalen. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Mijn privé situatie is inmiddels veranderd. Ik ben geen vrijgezel meer en mijn vriendin Wendy heeft een goedlopende praktijk.”

Waarom wil je ZZP’er blijven?

“Je bent toch op een andere manier bij je werk betrokken. Ik voel de verantwoordelijkheid om mensen niet te laten zitten met een situatie. Ik doe alles wat in mijn macht is om mensen tevreden te maken. Na een flinke storm is er bijvoorbeeld heel veel werk, dan maak ik lange dagen. De dag na een storm staat de telefoon niet stil. Gevaarlijke situaties gaan dan uiteraard voor.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906