• IEDER ZIJN VAK

Hovenier

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Eric Mercx (52) is hovenier en boomverzorger tot op het bot. Toen hij pas 21 jaar was, haalde hij op een drie-jarige opleiding zijn hoveniersdiploma. Hij kan nu op dertig jaar ervaring terugkijken. Maar hij kijkt liever vooruit!

Hoe verliep je carriere?

Eric: “Toen ik op de hoveniersopleiding zat, werkte ik tevens in een dierenpark. Er moest ook iemand zijn die iets van ‘groen’ af wist. Ik werd aangewezen! Groen en buiten had al mijn interesse en ik ben na mijn opleiding bij een hoveniersbedrijf gaan werken als bedrijfsleider. Daarna bij de Stichting IKL als opzichter. Dus ik werk al dertig jaar in het groen.”

Vertel iets over je eigen bedrijf?

“In 1995 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf. Ik werkte al op zaterdagen voor mezelf. Ik onderhield tuinen. Daarbij ging het IKL reorganiseren. Ik werkte in Zuid-Limburg, prachtige holle wegen, kleine bosjes, hoogstambomen, een geweldig landschap. Na de reorganisatie kreeg ik als werkgebied Midden-Limburg. Weinig hoogstam! Ik vond dat ik te weinig uitdaging had. Op een gegeven moment had ik voor twee maanden werk voor mezelf. Ik ben gestopt bij IKL en helemaal voor mezelf begonnen.”

Hoe beviel het eigen bedrijf”

“Ik was 34 jaar en ik dacht nu of nooit. Het ging helemaal vanzelf, de klanten bleven komen. Mijn vrouw en ik en de kinderen gingen in Maria Hoop wonen. Daar hadden we de ruimte. We kochten nog 2 ha grond er bij. Tja, ik moest wel voor mezelf beginnen! In die tijd werd het Nieuw Burgerlijk Wetboek aangepast, boomeigenaren werden op eigen verantwoordelijkheden aangesproken. Een goede tijd voor ons. Na een jaar had ik een stagiare en na vier jaar had ik vier werknemers in dienst.”

Veranderde het soort werk in de loop der jaren?

“Tegenwoordig hebben we steeds meer boomverzorging werk. De hoeveelheid werk is nog steeds veel. Ik werk eigenlijk dag en nacht! Mijn taken zijn steeds meer regelen, controleren en werk binnenhalen geworden. In het begin bestond het werk uit 80 procent hovenierswerk en 20 procent boomverzorging en tegenwoordig is dat 80 procent boomverzorging en 20 procent hoveniers werk. Dat komt omdat er veel hoveniers zijn en maar weinig boomverzorgers.”

Welk werk heeft jouw voorkeur?

“Ik wil een zo volledig mogelijk pakket aanbieden. Mijn vrouw Ria heeft ook haar hoveniersdiploma gehaald. Vijf jaar na de start van het bedrijf moesten we kiezen of een secretaresse er bij of dat Ria ook hovenier werd. Zij doet nu het hele voortraject van ontwerp en de begeleiding tot het werk af is. Daarbij neemt ook nog een groot deel van de administratie voor haar rekening.”

We hebben vier European Tree Workers in dienst. Dat is een diploma dat je alleen krijgt als je heel goed bent. Boomverzorging is zwaar werk maar niet ingewikkeld. Soms is het ook gevaarlijk werk en een boomverzorger moet getraind zijn. Dat kan echt niet iedereen. Een hovenier heeft veel kennis van verschillende specialismen nodig. Hij moet ook stratenmaker zijn, hij moet een riool kunnen aanleggen, hij moet verstand van planten en bloemen hebben, een vijver kunnen aanleggen. Daar komt heel veel bij kijken.”

Zijn de tuinen nu anders dan vroeger?

“Men wil vaak tuinen met weinig onderhoud. Wij maken de tuin die de mensen willen. Tuinarchitecten maken tuinen in hun eigen stijl, wij geven wel ideeën maar uiteindelijk moet de klant zich thuis voelen in zijn tuin.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906