• IEDER ZIJN VAK

Organisator

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Paul Sprakel (72) geeft na 16 jaar het voorzitterschap van de organisatie van de Sjommelmert door aan Cees de Bruin (62). Paul blijft wel penningmeester en bestuurslid. Cees is zelf ondernemer in Roermond West en hij voelt zich heel erg betrokken bij het wel en wee van de Sjommelmert.

Waarom deze wisseling van de wacht?

Paul: “Ik ben flink ziek geweest en ik wil de druk van de organisatie niet meer op mijn schouders. Ik blijf dus wel mee-organiseren, dat vind ik gewoon heel leuk. Het is nooit een routine klus. De deelnemers verschillen ieder jaar en zij maken het gebeuren altijd weer spannend.”

Cees: “Ik ben er eigenlijk in gerold. Ik las in de krant dat ik voorzitter geworden was...”

Is er veel veranderd in de loop van de tijd?

Cees: “De Sjommelmert vindt dit jaar voor de 43e of de 44e keer plaats. Ik weet het niet, Theo Boom zal het wel precies weten. Het concept is in al die jaren hetzelfde gebleven. De Sjommelmert is bedoeld om de ondernemers van Roermond West een kans te geven hun producten aan 30.000 bezoekers te tonen. Zoveel bezoekers hadden we vorig jaar! Daarbij is het altijd een heel gezellige markt, lekker druk, muziek, drankje, hapje en veel te zien en te beleven.”

Is er een gouden regel?

Cees: “Ondernemers van Roermond West die voor hun eigen winkel een kraam willen, hebben altijd voorrang boven mensen die ‘van buiten’ komen. Ook al hebben de buitenstaanders al jaren op deze plek gestaan.”

Paul: “ De Sjommelmert is nog niet afgelopen of de deelnemers willen zich alweer inschrijven voor het volgend jaar. Een zeker teken dat er goed verkocht wordt.”

Cees: “De mensen komen ook terug voor de gezelligheid.”

Hoe ging een en ander in het begin?

Paul: “Toen was de ondernemersgeest groter. Daarom ben ik als een kind zo blij dat onze nieuwe voorzitter zelf ondernemer in de Neerstraat is. Dat maakt toch dat de binding met het evenement groter is.”

Cees: “Je doet het toch voor de ondernemers in de Marktstraat, Neerstraat, Zwartbroekstraat, Bakkerstraat en Paredisstraat. Er zijn ook particulieren en verenigingen en goede doelen die hun spullen verkopen. Dat is leuk meegenomen. En maakt de Sjommelmert zo charmant.”

Vertel iets over de organisatie?

Paul: “De ondernemers krijgen in januari een brief om zich in te schrijven. Soms schrijven ondernemers zich pas begin juli in. Dat is lastig omdat er dan weer standplaatsen veranderd moeten worden. Verder moeten er vergunningen aangevraagd worden, de kramen moeten gehuurd, de afzettingen geregeld, de muziek besteld. Er lopen twintig vrijwilligers rond om te zorgen dat alles op rolletjes loopt en om vragen van mensen te beantwoorden.”

Cees: “De Sjommelmert is opgezet door wijlen Mia Bremmers en dat was en is nog steeds een gouden idee.”

Paul: “Vorig jaar was een topjaar. Er zijn twee markten in Limburg die heel goed zijn. Dat is de Sint Joepmarkt in Sittard en de Sjommelmert in Roermond. Onze intentie is eigenlijk altijd dezelfde gebleven. We maken het gezellig en de entree is gratis.”

Waar doen jullie het voor?

Paul: “Het is de bedoeling om onze ondernemers een stimulans te geven om deze dagen een goede boterham te verdienen en hun producten en winkels extra onder de aandacht te brengen.”

Cees: “Op woensdag 26 en donderdag 27 juli vanaf 1300 uur tot 2100 uur is het weer volle bak.”

Hebben jullie nog een wens?

Paul: “Mooi weer, niet te koud en niet te warm en vooral droog.”

Cees: “Wij zoeken jonge ondernemers met goede ideeën en een zaak in Roermond West die zich in willen zetten voor de Sjommelmert.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906