• MAR EN MOON

Mar en Moon zijn twee buurvrouwen die geen tijd hebben om bij elkaar over de vloer te komen. Ze nemen wel de tijd om te mailen over van alles en nog wat.

Roermond, 15 november 2015

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoi Moon,

Geregeld krijg ik naar mijn kop geslingerd dat ik te royaal ben. Dat vind ik vreemd. Mensen die zuinig zijn, krijgen het verwijt dat ze gierig zijn. Dat vind ik niet raar. Gierig is niet leuk en te zuinig ook niet. Royaal is wel leuk, niemand komt te kort. Wat wil je nog meer? Mijn kinderen waren vroeger nooit jaloers op elkaar. Ze wisten dat er altijd genoeg van alles was. Als ik kook voor vrienden en familie, is er altijd iets over. Als er niets over is, weet ik niet of er genoeg was. Daar zou ik zenuwachtig van worden. Vraag aan mensen wat ze het eerste nemen van een fruitschaal. Het fruit dat echt op moet of het mooiste fruit van de schaal. Bijna iedereen zegt, dat zij het fruit dat te rijp is, nemen. Het gevolg is wel dat je dus nooit het lekkerste krijgt.

Ik zag laatst een spreuk van ‘Loesje’: Hoe behap je de wereld? Gewoon bij de lekkerste stukjes beginnen. Ik hou erg van de spreekwoorden van Loesje! Ik ken enkele gierige mensen alleen weten ze dat zelf niet. Ze vinden zichzelf gewoon zuinig. Mensen ontkennen ook altijd dat ze afgunstig zijn op de rijkdom of spullen of vakantiereisjes van een ander. Je kunt er niets aan doen dat je die gevoelens hebt. Je moet er alleen mee leren omgaan. Kijk, je kunt royaal zijn als je je dat kunt veroorloven. Ik koop echt geen dingen die te duur voor mij zijn. Schulden zijn echt geen ‘lekkere hapjes’. Deze week kreeg ik een blauwe brief in de bus en ik moet 550 euro overmaken. Niet leuk, maar wat krijg ik er niet allemaal voor terug?

Onlangs was in het nieuws dat de Nederlanders de gelukkigste mensen op aarde zijn. Vrouwen zijn iets minder gelukkig dan mannen omdat ze anders denken. Meer zorgelijk. Ik wist eigenlijk altijd al dat mannen minder over dingen denken en nu is het bewijs geleverd. Als ik alles kan betalen en vooral als mijn geliefden, familie en vrienden, gezond en gelukkig zijn, prijs ik me gelukkig. Verder zorg ik er voor dat er in de nabije toekomst altijd iets is om me op te verheugen, een feestje, leuke visite, een mooie documentaire op tv, een schoon huis, een nieuwe stoel, een goed gelukte ovenschotel, een gemeend compliment over mijn werk of dat ik in mijn hoofd nog redelijk alles op een rijtje heb.

Lieve Moon, waar verheug jij je op?

Tot gauw,
Mar

 


 

Hoi Mar,

Nu je het vraagt moet ik helaas antwoorden: Nergens op... Raar nietwaar? Ik leef eigenlijk erg met de dag en ik zie wel wat er komt. Bovendien heb ik zo weinig nieuwe ervaringen in mijn leven, dat ik alles al gauw saai vindt. Ik heb ook geen behoefte aan nieuwe opwindende belevenissen. Ik heb te veel meegemaakt maar ook genoten en gefeest. Dat gevoel van ‘losgaan’ heb ik niet meer en kan ik niet meer. En ik vind dat ook helemaal niet erg. Blasé niet?

Maar over dat zuinig zijn, Mar, je beschrijft precies hoe ik ben. Ik bén gierig en zuinig. Zuinigheid zit in mijn DNA, dat is er met de paplepel ingegoten. Ik kan er niets aan doen. Mijn zussen hebben dat ook. Als wij zussendag hebben mag het allemaal niets kosten. Hotelovernachtingen voor een tientje van het Kruitvat, we nemen zelf de lunch mee, kortingsbonnen, goedkope treinreizen... We moeten er zelf om lachen, maar wij kunnen niet anders. Mijn moeder moest met zeven kinderen elk dubbeltje omdraaien. Voor een aanbieding fietste ze een kilometer om. Jij kunt je dat niet voorstellen, maar het zit erin en we krijgen het er niet meer uit. Ik kan bijvoorbeeld ook geen merkonderbroeken kopen. Dan neem ik mij dat voor, dan ga ik naar de winkel en dan zie ik dat twee broekjes achttien euro kosten en dan houdt het op. Dan ga ik naar de Zeeman en koop er negen voor dat geld. En dan ben ik blij met mijn aankoop. Laatst had ik drie beha’s voor drie tientjes, die anders meer dan tweehonderd euro hadden gekost. Dat maakt mij blij. Op internet zit ik uren prijzen te vergelijken en als ik het goedkoopste vind heb ik weer geld verdiend. Misschien is dat nog het gevolg van die twintig magere jaren.

Maar één ding heb ik niet Mar, ik ben nóóit, echt nooit jaloers op de bezittingen of welstand van iemand anders. Ik hoef geen groot huis, geen zwembad, geen dikke auto, dure kleren, echt niet. Ik ben, net zoals het grootste deel van Nederland een gelukkig mens.

Royale groet...
Moon

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906