• MAR EN MOON

Mar en Moon zijn twee buurvrouwen die geen tijd hebben om bij elkaar over de vloer te komen. Ze nemen wel de tijd om te mailen over van alles en nog wat.

Roermond, 10 januari 2016

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoi Mar,

Er is een tijd geweest, toen ik eind dertig was, dat ik op zoek was naar meer verdieping in het leven. Was er meer tussen leven en dood, bestaat er echt een God, is er een leven na de dood? Dat soort vragen. Kortom: ik was, net als de helft van Nederland, SPIRITUEEL bezig. Ik volgde cursussen over de kracht van stenen, over chakra’s, over helderziendheid, ik ging met ouija borden aan de slag om de praten met geesten, aura’s kijken, noem maar op. Mediteren lukte me niet zo goed. Als ik een half uur stil moest zitten zat ik mij vooral te vervelen en te wachten tot iedereen klaar was. Wel ging ik af en toe een kerk binnen om over dingen na te denken. Ik las boeken over karma en vertelde een vriendin die net MS had gekregen dat zij waarschijnlijk in een ander leven een heel slecht mens was geweest en dat dit haar straf was. Het einde van een vrolijke vriendschap.

Een keer heb ik het licht gezien. Het was net uit met mijn verkering en ik ging naar Venlo om een leren jasje te kopen. Ondanks het feit dat ik zwolg in liefdesverdriet overspoelde mij op die dag een gevoel van geluk, dat mij tot op de dag van vandaag nog heel helder bij is gebleven. Dat was het enige echte wonderlijke dat mij is overkomen.

Ook heb ik reiki gedaan. Ik geloofde er heilig in totdat wij op de cursus met tien mensen een vrouw met diverse ernstige kwalen aan het “behandelen” waren. Door onze handen boven haar lichaam te houden zouden er energieën loskomen die haar beter zouden maken. TIEN mensen! Nou, de vrouw voelde helemaal niks, wel was ze ontspannen, nou ja... Toen heb ik de derde mastercursus geweigerd omdat ik er niet meer in geloofde. Toentertijd was ik best wel zweverig. Maar ik ontmoette Bert, de nuchterheid zelve. Hij geloofde nergens in. Er was namelijk geen enkel bewijs gevonden van ook maar één van bovengenoemde zaken. En hoe mooi spiritualiteit ook klinkt, wat je WIL zien, horen of voelen, de geest is gemakkelijk om de tuin te leiden. Wat denk jij, Mar?

Moon

 


 

Hoi Moon,

Ik sta er van te kijken dat jij ooit zweverig bent geweest. Jij bent de meest nuchtere mens die ik ken. Ik heb nooit last van gehad van zweverigheid. Ik heb wel vriendinnen met dit euvel. De een zegt: ik geloof álles wat spirituele mensen zeggen. Zij geloofde zelfs met diverse ingrediënten goud te kunnen maken...

Ik zocht en zoek verdieping in de filosofie. Deze manier van denken heeft mij meer dan eens eye-openers aangereikt in het leven van alle dag. Het is niet gemakkelijk om de juiste vragen te stellen. Terwijl het wel heel eenvoudig lijkt. Soms zijn we zo gewend aan een zeker stramien dat we niet anders kunnen dan binnen deze lijntjes kleuren. Kinderen zijn heel sterk in de juiste vragen stellen. Een kleinkind van een bekende cabaretier vroeg eens aan hem: opa waarom moeten we altijd twee dezelfde sokken dragen? Ja, inderdaad waarom? Opa draagt vanaf die dag altijd sokken zoals het uitkomt, soms dezelfde en soms verschillende. De filosoof Gude (vorig jaar overleden) kwam tot dit inzicht: het leven is een gedoe. Denk daar maar eens over na,iedere dag is vol gedoe om alles op een rij te krijgen.

Een gedachte van een andere filosoof over goede en foute mensen: twee kruideniers hebben hun winkel in dezelfde straat. De een denkt: ik moet aardig tegen mijn klanten zijn, de boodschappen naar de auto brengen en het vertrouwen van klanten proberen te winnen. Op die manier krijg ik meer klanten en verdien ik meer. De andere kruidenier denkt helemaal niet, hij is gewoon van nature aardig en behulpzaam. Zouden mensen aanvoelen dat de ene vanuit zijnverstand werkt en de ander vanuit zijn hart? Dat is een vraag die mij bezig houdt. Ik probeer te doorgronden wat mensen beweegt om dingen te doen of niet te doen. Gelukkig is filosoferen vragen stellen en geen antwoorden verwachten.

Mar

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906