• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Een gelukkig (pleeg)gezin

Wij doen iets wat we heel erg leuk vinden
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jacqueline Munnichs (49) en echtgenoot John Bongers (50) vangen al ruim 20 jaar kinderen op die tijdelijk of langdurig niet thuis kunnen wonen. Op dit moment wonen vijf pleegkinderen in het gezin. Jacqueline straalt van plezier als ze over haar gezin praat. Daar zou je wel eens binnen willen kijken. Dat kan!

Hoe begon het?

Jacqueline: “Ons eerste pleegkindje was een jongetje van vier jaar. Dat beviel heel goed en wij wilden graag een bijplaatsing. Dat werden meteen twee bijplaatsingen, twee halfzusjes van het jongetje waar we al voor zorgden. Mijn man is alleen de weekenden thuis maar dan is hij meer ‘pap’ dan menige vader die wel iedere dag thuis is. We hebben toen besloten om jonge kinderen op te vangen voor onbepaalde tijd. Gewoon zolang als nodig was. Onze eerste pleegzoon ging uit huis als puber en een zusje ging op zichzelf wonen na haar achttiende verjaardag en een zusje woont nog bij ons en blijft nog een tijd.”

Wat vind je moeilijk?

“Accepteren dat niet alles maakbaar is. Dat is een leerproces. Soms is het niet haalbaar om te bereiken wat je bedacht hebt en wat je zou willen. Ik vind het gezond om bij het afscheid van een kind gevoelens te hebben. Op het moment dat ik niets voel, is het tijd om afscheid van pleegzorg te nemen.”

Wat gaat er gebeuren met jullie huidige pleegkinderen?

“De kleintjes zijn tussen één en vier jaar. Onze oudste is 17 jaar. Een deel van de kleintjes zal naar verwachting bij ons opgroeien tot volwassenheid. Van de anderen zal bekeken worden of ze terug naar huis kunnen of kunnen opgroeien bij hun familie of vrienden. Van de oudste hopen we dat ze, ondanks dat pleegzorg stopt bij 18 jaar, nog even wacht met uitvliegen.”

Wat is er nu anders dan 20 jaar geleden?

“Tegenwoordig is het contact met de eigen ouders belangrijker geworden. Soms niet eenvoudig maar ik vind dat je geen oordeel mag hebben over de eigen ouders. Als de kinderen oud genoeg zijn, beslissen ze zelf hoe het contact met de ouders verloopt. Ik respecteer de ouders altijd, het zal je maar gebeuren dat een kind uit huis geplaatst wordt!”

Wat gebeurt er op de open dag van de pleegzorg?

“Wij zijn gewoon thuis op 5 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur en we hopen mensen bij ons thuis te ontvangen die belangstelling hebben voor pleegzorg. Men mag gewoon aanbellen en een kijkje nemen in ons gezin en natuurlijk vragen te stellen. Wij geven eerlijk antwoord en vertellen over de leuke en ook de minder leuke kanten van pleegzorg. Voor meer informatie: Anouschkan Bänziger 06-10089382.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906