• MIJN CLUB

Jeu de Boulesclub ’t Herkske

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Frans Maessen (79) en George Cooper (76) spelen al 22 jaar Jeu de Boules. 

Waarom hebben jullie voor dit spel gekozen?

Frans: “Het is een sport die men tot op hoge leeftijd kan uitoefenen. Jeu de Boules biedt de senior het grote voordeel van beweging, je speelt het zo vaak mogelijk in de buitenlucht en daarbij ben je geestelijk actief. Men moet namelijk strategieën bepalen. Het is niet zomaar wat gooien met de bal maar de bal moet op de juiste plek geraakt worden, om het gewenste effect te bereiken. Dus Jeu de Boules is bij uitstek geschikt voor senioren omdat men lichamelijk en geestelijk geprikkeld wordt.”
George: “Ik heb vroeger veel bowling gespeeld en in Jeu de Boules kan ik dezelfde effecten gebruiken. Dat vind ik heel leuk.”

Wanneer maakten jullie kennis met deze sport?

Frans: “Ik speelde voor het eerst in Herkenbosch bij t Herkske. Ik stopte ongeveer 22 jaar geleden met werken en ik zag op een bepaald moment een advertentie in de krant van ‘t Herkske en ik ben daar eens gaan kijken en ben meteen lid geworden. Ik deed mee aan toernooien in de omgeving.”
George: “Ik maakte gelijk met Frans kennis met Jeu de Boules. Ik ben nooit meer gestopt en speel nog steeds toernooien. Ik ben niet iemand die persé moet winnen, plezier in het spel is belangrijker.”

Hoe is het met het ledental?

Frans: Jammer genoeg zijn veel Jeu de Boulesclubs ter ziele gegaan. De reden is de grote vergrijzing. Daarbij heeft Jeu de Boules de naam dat het alleen bedoeld is voor oude mensen, niets is minder waar. ’t Herkske heeft moeite om jongere senior-leden te vinden. Op dit moment hebben we 11 spelende leden. Als we 20 leden zouden hebben, zouden we heel tevreden zijn. Als lezers interesse hebben gekregen kunnen zij contact opnemen met onze voorzitter Martha Levels (0475-33 75 06) of met mij (0475-53 77 54).”

Waar is ’t Herkske thuis?

George: “t Herkske is opgericht in Herkenbosch. Momenteel heeft de vereniging onderdak gevonden in Posterholt waar wij samen met Jeu de Boulesafdeling van Ouderenvereniging Posterholt een mooie accommodatie delen. Ons Boulehome ligt naast sporthal De Wieé Heerbaan 22.”
Frans: “We spelen zo veel mogelijk buiten maar als het weer dat niet toelaat, spelen we binnen. Volgens mij hebben wij de enige binnenbaan in Midden-Limburg.”
George: “Wij krijgen geen subsidie van de gemeente en we bedruipen ons van de jaarcontributie van 50 euro per jaar. Gezelligheid is het belangrijkste. We drinken samen een glaasje wijn of bier na de wedstrijd en binnenkort organiseren we een grote barbecue met partners er bij.“

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906