• MIJN CLUB

Twintig jaar Werkgroep Bloemtapijt

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Marie-José Frencken (59) voelt zich zeer verbonden met de traditie van het maken van een bloemtapijt aan de Kapel in ’t Zand in het Kruiswegpark. Tegenwoordig verzorgt ze de PR.

Hoe is de werkgroep ontstaan?

“Voor de oorlog is tante Netje van de Kapel (een begrip toen en nu nog steeds) met het bloemtapijt begonnen omdat haar broer tot priester gewijd werd. De kinderen van de Kapel moesten bloemen gaan ‘zeumeren’ (zoeken) in tuinen en in de natuur om een bloemtapijt te leggen. Na de oorlog was er geen animo meer voor maar in 1995 hebben Ivonne de Vries en mevrouw Van Schendel het idee weer opgepakt en de traditie nieuw leven ingeblazen. Tegenwoordig bestaat de werkgroep uit 30 tot 35 mensen.”

Welk materiaal is er nodig?

“De meeste bloemen krijgen we gratis van bloemisterijen en kwekerijen de Gerbera’s omdat ze scheve stelen hebben. Bloemen uit het veld en uit tuinen zijn ook welkom. We hebben ook eikeltjes en elzenpropjes nodig voor de randjes rond de voorstelling. Verder zijn we erg afhankelijk van het weer. We hebben sinds vorig jaar hoezen om het tapijt te beschermen tegen slecht weer en konijnen.”

Wie maakt het ontwerp?

“Peter Hawinkels maakt nu al jaren de tekeningen op ruitjespapier. Wilmie Versteegen tekent het ontwerp dan in het zand op ware grootte. Dat doet ze in zogenaamd papzand. De mannen van de werkgroep leggen een week van tevoren de bedden. Ze zetten ook een tent op zodat we in de pauzes koffie, thee en een (gesponsord) stuk vlaai tot ons kunnen nemen. Altijd gezellig. We kiezen ieder jaar een religieus thema en dit jaar is dat: de Maria processie. Deze wordt uitgebeeld in 10 tot 12 bloembedden.”

Welke taken zijn er nog meer?

“De werkgroep redt het al twintig jaar maar omdat de groep vergrijsd, zoeken we nieuwe mensen die de traditie voort willen zetten. Als ‘legger’ moet je wel op de knieën. Een ‘knipper’ van de bloemen hoeft dat niet. Er moet ook worden ‘voorgestoken’ met een priem het steeltje van de bloem komt in dat gaatje. Soms moet een onderwerp creatief worden gelegd omdat de juiste kleur bloemen niet of te weinig aanwezig is. Een mevrouw is gespecialiseerd in ogen, dat luistert heel nauw. We hebben ook altijd mensen die voorlichting geven aan belangstellenden. Dames en heren kunnen zich opgeven om mee te werken in een of andere vorm bij: Leny Henderix: 0475-33 41 85.”

Wanneer is het bloemtapijt te bewonderen?

“Gelijk met Monumentendag en ‘t ‘besjloet’ (besluit) van het bedevaartseizoen van 13 tot en met 18 september van 10 tot 17 uur in het Kruiswegpark. De kapel is open van 14.00 tot 17.00 uur.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906