• IK WOON...

In buurtschap De Weerd

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Steven en Iben wonen samen in een appartement in DeWeerd. Steven woonde er al en Iben is bij hem ingetrokken. Het is een huis dat bestaat uit twee appartementen. Het stel woont boven.

Iben: “Wij wonen hier erg graag. Het is niet ver van de stad. In de zomer heb je hier veel toeristen. Maar dat vind ik juist gezellig. Er heerst een vakantiesfeer. Overal ruik je de barbeque. Mensen zwemmen en surfen. Het heeft wel wat. De toeristen zijn meestal duitsers en ik kan zeggen dat zij zich over het algemeen keurig gedragen. Ik heb er helemaal geen last van.”

Steven valt bij:” Ja, het zijn keurige mensen. Ik kan het weten want ik heb 8 jaar een friettent gehad hier. Het enige wat overlast geeft is dat de ramen van het kleine kapelletje steeds ingegooid worden.”

Iben: “ Ja, dat doet de vakantiehoudende jeugd. Daar wordt eigenlijk niets voor georganiseerd op de campings. Er is zelfs geen speeltuin meer. Zij hebben alleen het water. Dan gaan ze zich op een gegeven moment vervelen.”

Steven: ”Ik heb er al aan gedacht om in de zomer iedere zaterdag een disco te organiseren. Dat zou dan op een camping moeten gebeuren. Maar het nadeel is dat het aantal aanwezige jongeren heel erg verschilt. Je merkt ook goed dat er steeds minder jeugd hier naar toe komt. “

Steven:”Je hebt hier natuurlijk ieder jaar hoog water. Voor 15 oktober moeten alle verplaatsbare objecten weg zijn. Dus dan moeten de campings ontruimd zijn. Dat is belangrijk voor de veiligheid. Als het bootje bij hoog water moet gaan varen moeten er geen obstakels in de weg komen. Wij hebben zelf geen last van hoog water omdat we boven wonen. Maar beneden is bijvoorbeeld een vloer gelegd van heel dikke zware natuursteen. Dat droogt gewoon weer als het water weg is. De muren zijn behandeld met een voorstrijkmiddel. Daar zet je de hogedrukspuit op en het is weer schoon.”

Iben: “Als je weet dat het water komt zet iedereen zijn meubels hoog. Iedereen treft zijn maatregelen om de schade beperkt te houden. “

Steven :”je weet dat het kan gebeuren en je moet je daar niet druk om maken. Je moet het gewoon accepteren. Je weet dat het ieder jaar weer zal gebeuren. De mensen in de Weerd zijn daar heel gelaten in. Ik vind het zelfs romantisch. Het bindt de mensen die hier wonen. Niet dat we de deur bij elkaar plat lopen. Maar zo gauw als het hoog water is ben je op elkaar aangewezen en allemaal afhankelijk van de huifkar of het bootje.”

Iben:”Een klein nadeel is er, we hebben geen aansluiting op kabel internet.Wel op kabel televisie.

Steven: “De enige reden die ik kan bedenken om te willen verhuizen is als we tegen een huis aanlopen waarvan we allebei zeggen: dit is het helemaal’. Nu is het appartement groot genoeg voor ons tweetjes. Wij wonen gehuurd. Maar kopen is financieel aantrekkelijker. We zien wel. Als we dit huis zouden kunnen kopen? Dat zouden we onmiddellijk doen. Het water zou ons niet tegenhouden, helemaal niet!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906