• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Lieve vrienden en familie

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Een grote vriendenkring betekent veel verantwoording nemen wat betreft attent zijn. Ik vind het belangrijk om attent te zijn.  Bijvoorbeeld verjaardagen bij houden. Dat is geen probleem. De meeste verjaardagen staan in mijn agenda. Meestal herinnert de jarige mij wel aan deze heugelijke dag in verband met het feestje. Het cadeau is wel een probleem. Wat geef je mensen die alles hebben?

Daarbij moeten het kleinigheidjes blijven vanwege mijn portemonnee maar ook om de ander niet op te schepen met een verplichting tegenover mij. Een ansichtkaart met een persoonlijke wens, is ook nooit weg. Ik heb altijd genoeg leuke ansichtkaarten en postzegels in huis. Echte vrienden stuur je geen mailtje voor de verjaardag. Niet alleen verjaardagen vragen aandacht maar ook het herdenken van het overlijden van partners, ouders en andere familieleden van vrienden. Op dat punt haak ik af.

Naarmate ik ouder word, is deze groep enorm gegroeid. Wanneer een kind van vrienden of familie afstudeert, terugkeert van een wereldreis, trouwt of in verwachting raakt of gaat scheiden, zijn dat momenten om samen bij stil te staan.

Dan heb je nog de vriend of vriendin die ziek wordt al is het maar een flinke griep. Deze persoon heeft aandacht nodig en misschien een zelfgemaakte kippensoep. Dan zijn er nog geliefden die ruzie hebben of van wie de partner vreemd gaat of iets anders op zijn of haar kerfstok heeft. Deze mensen hebben heel veel aandacht nodig om daar overheen te komen. Ze hebben een ware vriend of vriendin nodig.

Er zijn ook kennissen die gewoon zomaar aandacht willen. Ze moeten hun verhaal kwijt en vragen om een luisterend oor. Dat probeer ik te bieden. Verder zijn er buren die hulp kunnen gebruiken of een opmerkzaam oog zodat ze niet moederziel alleen sterven en pas na weken worden gevonden.

Beste Fiena, u begrijpt dat geregeld iemand aan mijn aandacht ontsnapt. Ik vergeet wel eens memorabele dagen van familie en vrienden. Daarover voel ik me heel schuldig. Op dit moment is het geval dat ik achter loop met het geven van cadeautjes. Ik weet gewoon niet wat ik zal geven! Dat mooie boek voor die vriendin? Een boeket bloemen voor die kennis? Een etentje bij mij thuis voor dat nichtje? Een bioscoopbon voor die vriend? Een uitstapje met mijn zus? Een computerspel voor mijn kleinkind?

Hoe los ik dit probleem op?

 

Beste G,

24 uur per dag is te weinig om alles bij te houden. Daar kunt u niets aan doen!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906