• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Moeilijk, moeilijk

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

De mens zit gecompliceerd in elkaar. Niet alleen de geest maar ook het lichaam. Je zou denken dat tegenwoordig met alle kennis het toch wel duidelijk zou zijn hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt. Maar verre van dat. Hoe meer informatie wetenschappers krijgen door onderzoek, hoe onduidelijker het wordt. Van de hersenen weten we nog het allerminst. Ik vraag me wel eens af of het ontwerp van het lichaam niet een beetje minder ingewikkeld had gekund. Ietsje eenvoudiger. Waarom zou je het moeilijk te maken als het ook makkelijk had gekund.

Ik koop altijd huishoudelijke apparaten in een zo simpel mogelijke uitvoering. Buiten dat deze ook nog heel goedkoop zijn, valt er weinig aan kapot te gaan. Er zit geen buitengewoon slimme techniek in. Gewoon het hoogstnoodzakelijke om te kunnen functioneren. Eenvoudig te repareren, zelfs door een leek of een vrouw. Geen nevenfuncties, slimmigheden of mooie lampjes die gaan branden, knipperen en waarschuwen voor het een of ander.

Ik denk aan mijn hele gewone douche. Ik zet de koud- en/of warmwaterkraan aan om de juiste temperatuur te vinden. Duidelijk! Geen extra temperatuurregelaar of meerdere mogelijkheden om de straal water te veranderen. Nergens voor nodig. Deze afstandsbedieningen met duizend mogelijkheden, gaan snel kapot, vallen in het water of je gaat er per ongeluk op staan.

Dit geldt ook voor het menselijk lichaam. Waarom een meterslange darm, ingenieus opgerold in je buik? Was een rechte pijp niet voldoende? Er zit heel veel in de buikholte waar eigenlijk geen plek voor is, zou je zeggen. Vooral als er ook nog een baby bij moet. Moeder en kind knappen daar niet van op.

Als we nou eens geen lever, milt of blinde darm nodig zouden hebben? Een heel simpel hartje en luchtwegje. Lijkt me een stuk gezonder. Artsen hadden weinig werk, ziekenhuizen bestonden niet. Vervelende kwalen ook niet. Als er iets niet goed werkte in het lijf, zou één blik voldoende zijn. Een kleine ingreep en het euvel was verholpen. Maar... er is nooit een voordeel zonder een zwarte kant. Als onze hersenen zouden bestaan uit bijvoorbeeld één of twee hersencellen, zou het meteen einde verhaal zijn als de een of de ander zou wegvallen.

 

Beste G,

Het grote mysterie van het leven zou nooit bestaan hebben. Simpel is saai!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906