• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Krokedillentranen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn hele leven spelen mijn emoties al de baas over mij. Over van alles en nog wat, barst ik in tranen uit. Dat kan zijn als iemand een prijs wint op tv of een kind zingt een liedje. Maar het is pas echt erg dat ik iedere dag als ik in de krant lees wie er is overleden, ik het niet droog houd. Ik ken deze mensen helemaal niet. Het grijpt me aan als een jong iemand gestorven is maar ook iemand op leeftijd en er staat een lieve zelf geschreven tekst van zijn of haar kinderen bij. Iedere dag is het voor mij huilen met de pet op.

Ik herinner me nog heel goed dat ik als klein kind door mijn veel oudere zus en broer al aan het huilen gemaakt werd. Ze zeiden dan enkele malen achter elkaar tegen mij dat ik een heel arm kindje was. Tranen met tuiten was mijn antwoord en hun beloning. Ze lachten mij uit. Ze hoefden maar op een knopje te drukken en ik jankte. Mijn tranen zitten gewoon heel los. Ik heb er nu ik ouder ben niet zoveel last van, ik huil er gewoon op los. Ook als er andere mensen bij zijn. Ik ben de schaamte voorbij.

Dat was ooit anders toen mijn vriendje mij verweet dat ik te emotioneel was. Ik wist helemaal niet dat dit een slechte karaktertrek was. In die tijd daarna deed ik er alles aan om mijn tranen te onderdrukken. Tot ik los kwam van dat vriendje. Dat ging wel gepaard met een zee van tranen maar deze droogde op. Ik liet toen mijn tranen weer de vrije loop.

Tegenwoordig huil ik te pas en soms te onpas. Familie en vrienden weten dat bij mij hoort en zijn niet onder de indruk. Soms vind ik het nog een beetje beschamend als ik een traantje moet wegpinken in het bijzijn van vreemden. Zij kijken raar op maar ik kan ze verzekeren dat het niets voorstelt.

Onlangs kreeg ik last van mijn ogen. De diagnose luidt dat ik ‘droge ogen’ heb. Een gevolg van te veel tv kijken, veel boeken lezen en op het scherm van de computer staren. Je knippert dan te weinig en krijgt daar door een slechte kwaliteit traanvocht. Ik vraag me af of ik teveel tranen verspild heb. Ik druppel iedere dag neptranen uit een flesje in mijn ogen.

 

Beste G,

Soms is nep beter dan echt.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906