• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Netwerken

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Vandaag de dag schijnt het leven te bestaan uit netwerken. Een noodzakelijk kwaad als het je werk betreft. Zonder netwerken kom je er niet. Samen komen we er wel. In het privéleven is het ook noodzakelijk dat je een netwerk om je heen hebt. Dat is geen noodzakelijk kwaad maar juist een positief gegeven. In dit geval heet het niet netwerken maar vrienden maken, hebben en houden. Echte vrienden. Vrienden die je aan kunt raken en niet alleen kent van facebook of chat.

Dat dit belangrijk is, heb ik afgelopen week mee mogen maken. Mijn zus is oud en ziek. Zij heeft mensen nodig die dingen voor haar doen. Natuurlijk krijgt zij professionele zorg. Dat is heel prettig. Maar zij heeft ook vrienden en vriendinnen en haar familie die een beschermende kring om haar heen hebben gevormd. Zij werken samen en stellen elkaar op de hoogte van de toestand en wat er nodig is. Zij wisselen elkaar af en niets is teveel. Deze mantelzorggroep bezoekt haar, doet boodschappen, brengt en haalt haar naar diverse artsen, neemt haar mee naar uitjes enz. Deze mensen doen dat uit vrije wil en met plezier. Het mooie is dat sommige vrienden iets terug willen doen. Zij zijn vroeger opgevangen door mijn zus in een moeilijke periode. Het waren toen jonge mensen, vriendinnen van haar zoon, die steun nodig hadden en een adres waar ze zichzelf konden zijn. Dat zijn ze nooit vergeten. Zij zeggen: toen was zij er voor ons en nu zijn wij er voor haar.

Oude mensen die helemaal niemand hebben en eenzaam zijn, daar horen we veel over. Dat is natuurlijk een trieste toestand. Zij moeten geholpen worden. Maar hoe mooi is het als oude mensen vanzelfsprekend bijgestaan worden door echte vrienden. Vriendschap groeit in de loop van de jaren. Vriendschap is niet vluchtig en je steunt elkaar door dik en dun. Mijn zus heeft aan netwerken gedaan zonder te beseffen dat dit zou beloond worden. Dat was ook nooit de bedoeling. Ze plukt nu de vruchten van ware vriendschap. Het is hartverwarmend.

 

Best P,

Wie zaait zal oogsten

Wilt u een antwoord op brandende vragen of problemen? Durf het bij Fiena neer te leggen. U krijgt altijd antwoord. Een antwoord Fiena waardig. Snoeihard maar eerlijk. Doe er uw voordeel mee.

Stuur een bericht naar Fiena
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906