• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Dit is de tweede aflevering van een serie van negen verhalen over acht specifieke putten en putheiligen in Roermond.

De Johannes Nepomecenus put

De overbekende pomp op het Munsterplein, oorspronkelijk uit de Steegstraat.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

De Stadsprocessie op 12 mei begint bij de Johannes Nepomecenus pomp op het Munsterplein.Deze hardstenen pomp is in 1936 op het Munsterplein geplaatst. Oorspronkelijk stond de pomp in de Steegstraat en bediende buiten de Steegstraat de Venlose Poort en enige huizen in de Voogdijstraat. De pomp werd in 1751 vervaardigd.

Op de pomp staat: ConCorDes eLegere IoanneM (de eendrachtige putgenoten hebben Johannes als patroon gekozen). De optelling van de hoofdletters levert het jaartal 1751 op. Het jaar waarin de put in gebruik werd genomen.Oorspronkelijk stond er een beeld van Nepomecenes (ook wel Nepomuk genoemd) boven op de pomp maar dat verdween al voor 1925. In het gemeentemuseum bevindt zich een beeld van Nepomecenes maar dat is niet het beeld dat op de put heeft gestaan.

De legende

Johannes Nepomecenus (ca 1350-1393) was bisschop in Praag en persoonlijk biechtvader van de koningin, haar naam is in de vergetelheid geraakt.De gemaal van de koningin, koning Wenceslaus lV van Bohemen wilde weten wat zijn vrouw zoal gebiecht had. Nepomecenes weigerde dat te vertellen.Hij werd op 20 maart 1393 van de Karlsbrücke in de rivier de Moldau gegooid. Maar eerst brandde men zijn tong weg. Zijn lichaam is uit de Moldau gehaald en veel later begraven in de Dom in Praag. In 1729 werd hij heilig verklaard. De naam Nepomuk is een slavische naam en betekent: ‘afkomstig uit Pomuk’ in Bohemen, 16 mei is zijn naamdag.

Nepomecenes wordt vaak afgebeeld met een hand voor de mond (biechtgeheim) en vijf sterren rond het hoofd, dat staat voor: ‘Ik heb gezwegen’. Hij is de heilige van biechtvaders, priesters, schippers, molenaars, het biechtgeheim, het zwijgen, waterbedreigingen en bruggen. Zijn beeld staat vaak op of naast een brug. In Nederland alleen in Swalmen naast de brug over de Swalm.

Verenigingen, scholen of instellingen die deze mooie traditie in ere willen houden en in de processie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij B. Reijnen, telefoon: 06-53241656 of via e-mail: b.reijnen@home.nl. Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ’t Zand.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906