• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Dit is de zesde aflevering van een serie van negen verhalen over acht specifieke putten en putheiligen in Roermond.

De Gertrudis put

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

De Gertrudisput was in de Mariagardestraat maar werd in 1929 opgeheven. Vanaf de Sint Gertrudisput gaat de processie verder naar het Zwartbroekplein dat onder de Sint Antoniusput valt. Daar gaat het volgende putverhaal over. Dit keer betreft het de H. Gertrudis van Nijvel ook wel 'Gertrudis mit de muus' genoemd. 12 februari en 17 maart zijn haar feestdagen.Enkele weerspreuken gewijd aan Gertrudis:Op Sint Geertrui slecht weer, zes weken valt de regen neer.Op Sint Geertruid komt de warmte de grond uit.

Gertrudis van NijvelDeze heilige leefde van 626 tot 659 na Chr. Ze was de dochter van de zalige Pepijn van Landen, hofmeier van de koningen van Austrasië. Haar moeder was de heilige Ida van Nijvel en ze is de zus van de H. Begga en haar broer was de H. Grimoald. Gertrudis of ook wel Geertruida stelde al als jong meisje haar maagdelijkheid in dienst van God.

Haar levenOp aanraden van de bisschop van Maastricht stichtte haar moeder Ida een dubbelklooster op het landgoed van Nijvel. Een voor mannen en een voor vrouwen. Ida benoemde haar dochter Geertrudis tot eerste abdis. Zij zorgde goed voor de armen en zwakken en ook dat haar medezusters goed geschoold werden. Zij kregen les in bijbelkennis, liturgie en schone kunsten. Daarnaast bouwde ze kapellen, kerken, scholen en gasthuizen op haar kosten. Ze stierf volkomen uitgeput op 33-jarige leeftijd.

De legendeHet verhaal is dat een ridder een oogje had op Geertrudis maar zij prefereerde het kloosterleven. Zij nam met een heildronk afscheid van hem. Maar de man bleef verliefd en verkocht zelfs zijn ziel aan de duivel. Na zeven jaar kwam de duivel zijn ziel halen maar omdat Geertrudis een heildronk had uitgesproken, had de duivel geen macht over hem. Op die manier werd hij gered.

VereringDe heildronk die Geertruida uitsprak over de ridder werd later een heildronk voor vertrekkende reizigers en pelgrims. Vervolgens werd de heildronk ook toegepast op de overledenen voor hun reis naar het eeuwige leven. Geertruida wordt vaak afgebeeld met muizen aan haar voeten, zij symboliseren de zielen van de overledenen.

PatroonheiligeGeertrudis is de patroonheilige van ziekenhuizen en van armen, weduwen, herbergiers, pelgrims, reizigers en weggebruikers. Daarnaast van tuin- en veldvruchten. Ook wordt zij aangeroepen bij ratten- en muizenplagen. Ze wordt afgebeeld als Benedictinesser abdis, met kruis, kelk, katten, muizen en spinnen.

Verenigingen, scholen of instellingen die in de Stadsprocessie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.nl Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in 't Zand.

U kunt de Stadsprocessie steunen door minimaal 5 euro te storten op bankrekening 138379033. Voor nadere informatie over vrienden van de Stadsprocessie kunt u contact opnemen met de heer B. Reijnen: 06-53241656.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906