• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Onze Lieve Vrouw In 't Zand (Os Slevruike)

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Deze put vormt het eindpunt van de Stadsprocessie. Daar aangekomen worden tijdens een plechtige eredienst voor O.L.V. In ‘t Zand alle tijdens de processie meegedragen kaarsen aangestoken. Dat zijn onder anderen de kaars van de brandweer, de grote stadskaars en de putkaarsen.

De kapel

Het pastoraat van de kapel werd in 1863 toevertrouwd aan de Redemptoristen. De allereerste kapel werd gebouwd in 1418 en in 1613 werd deze kleine kapel verbouwd tot een grotere kapel en in de eeuwen daarna groeiden deze kapellen steeds uit hun jas vanwege de grote aantallen bedevaartgangers die de kapel bezochten. In 1863 bouwde architect Carl Weber het klooster aan de bestaande kapel vast. Ook werd toen de Processiegang gebouwd waar nu de wanden bekleed zijn met meer dan 7000 devotietegels. In 1896 verrees de huidige kapel in neogotische stijl en werd de kleine kapel op die plek afgebroken.

De legende

Volgens de legende heeft een Poolse edelman, Wendelinus genaamd in 1435 een Mariabeeldje in de waterput gevonden. Wendelinus had zijn geboorteplek in Polen verlaten om in afzondering God te dienen. Hij moest in mijn levensonderhoud voorzien en kwam in dienst van de pachter van Muggenbroek om de schapen te hoeden. Hij liet ze grazen op de schrale grond op een zandheuvel nabij Roermond. De pachter vond dat hij de schapen moest laten grazen op voedselrijke gronden bij de Roer. Wonder boven wonder vermagerden de schapen daar. Wendelinus kreeg weer toestemming om met de schapen naar de zandheuvel te gaan. Op een dag wilde hij zijn schapen te drinken geven van het putwater. In de emmer haalde hij niet alleen water uit de put op maar ook een Mariabeeldje. De pastoor nam het beeldje mee naar de moederkerk in Roermond. Maar op miraculeuze wijze was het beeldje de volgende dag teruggekeerd naar de boom bij de waterput waar Wendelinus het gevonden had. Men besloot toen om op die plek een kapel te bouwen. De Kapel in ‘t Zand werd een bekend bedevaartsoord.

Het Mariabeeldje

Het oorspronkelijke beeldje is verloren gegaan. In 1500 is het vervangen door een beeld uit een atelier in Mechelen. Dit beeldje is vermolmd. Het huidige (derde) beeldje is rond 1935 in opdracht van de paters redemptoristen gemaakt door de Roermondse kunstenaar Carl Lücker

De Stadprocessie

Na de tweede grote stadsbrand in 1665 gingen de putmeesters, verantwoordelijk voor de brandpreventie- en bestrijding, samen met de bewoners ‘putkaarsen‘ brengen naar ‘Slevrouw‘ in ‘t Zand. Deze oude traditie wordt tot op de dag van vandaag in stand te gehouden. Tijdens de processie worden voor diverse putbeelden kaarsen en bloemen geplaatst.

Gedicht

Auch dit joar
Goan veer weer op waeg
Allicht nao uch, nao de Kepel
Eeder joar komme veer
Weer bie uch trök
Slevrouw, van de veursproak
En gelök.
Dit haajje veer in sjtand
Al vanaaf de tweede grote brandj

Door Frans Jansen

Verenigingen, scholen of instellingen die in de Stadsprocessie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.nl Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur voor de Munsterkerk. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ‘t Zand. Voor meer informatie over de putten kunt u zich wenden tot Frans Jansen E-mail: fptmjansen@live.nl.

U kunt de Stadsprocessie steunen door minimaal 5 euro te storten op bankrekening 138379033. Voor nadere informatie over vrienden van de Stadsprocessie kunt u contact opnemen met de heer B. Reijnen: 06-53241656.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906