• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Dit is de vijfde aflevering van een serie van negen verhalen over acht specifieke putten en putheiligen in Roermond.

De Dominicus put

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Deze put hoorde bij de Schuitenberg vanaf huisnummer 9 tot en met nummer 59. Eigenlijk de hele Schuitenberg met uitzondering van het begin en het einde. Na 1923 hoorden een klein deel van de Mariagardestraat en het Zwartbroekplein eveneens tot de Dominicusput omdat de St. Gertrudisput opgeheven werd. Het Mariabeeldje is in 1990 herplaatst na de bouw van het appartementencomplex op de Schuitenberg. Het is een aanwinst voor de buurt en wordt vaak versierd met verse bloemen. Het kapelletje was er ook al in 1930 maar welk beeld er in stond is niet meer te achterhalen.

DominicusDominicus werd geboren in de Spaanse provincie Burgos. Hij leefde van 1170 tot 1220. Een legende vertelt over de droom van zijn moeder, de zalige Johanna van Aza getrouwd met Felix de Guzmàn. Tijdens haar zwangerschap van Dominicus droomde zij dat zij een hond ter wereld bracht met een brandende fakkel in zijn bek. De Latijnse naam voor de latere volgelingen van Dominicus, de Dominicanen, wordt wel eens uitgelegd als ‘Domini Canes’ honden van de Heer.

Zijn levenVolgens de overleveringen had hij had een opgewekte aard en een praktische instelling. Dominicus studeerde in de Spaanse stad Palencia en werd in 1199 kanunnik te Osma en in 1201 subprior. In 1206 opende Dominicus een klooster voor ketterse vrouwen die tot de Moederkerk waren teruggekeerd in de Languedoc in Zuid Frankrijk. Deze stichting zou later uitgroeien tot de orde der Dominicanessen.In 1215 stichtte Dominicus de orde der predikheren, een orde voor prediking en zielzorg. De leden worden Dominicanen genoemd. In 1219, een jaar voor zijn dood, telde Europa niet meer dan 25 afgestudeerde doctores in de theologie. 50 jaar later telde alleen al zijn orde ongeveer 700 afgestudeerde theologen verspreid over tal van landen in Europa.

PatroonheiligeDominicus is de patroon van Bologna, alwaar hij werd begraven. Eveneens van de Dominicaanse Republiek, van Santo Domingo en van de Spaanse stad Segovia. Daarnaast is hij beschermheilige van astronomen, papierfabrikanten en sigarenmakers en wordt aangeroepen bij koorts en hagel. Hij wordt afgebeeld als Dominicaan met een boek, een lelie en een krans van haar rond een kaalgeschoren hoofd. Een ster voor de borst of boven zijn hoofd, een gevlekte hond met fakkel in de bek, met een monstrans en ook wel met zijn moeder of met St. Franciscus. 8 Augustus is zijn feestdag.

Verenigingen, scholen of instellingen die in de Stadsprocessie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.nl Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ’t Zand.

U kunt de Stadsprocessie steunen door minimaal 5 euro te storten op bankrekening 138379033. Voor nadere informatie over vrienden van de Stadsprocessie kunt u contact opnemen met de heer B. Reijnen: 06-53241656.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906