• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Dit is de vierde aflevering van een serie van negen verhalen over acht specifieke putten en putheiligen in Roermond.

De Onze Lieve Vrouwe Oirtput

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Dit putbeeld (1616) stond vroeger op de hoek Kloosterwandstraat en Christoffelstraat, in de muur van de Munsterabdij. Tegenwoordig staat het beeldje in de Bakkerstraat (Zie kaartje nummer 12). De vroegere pomp bediende de Christoffelstraat vanaf de Pelserstraat, de Kloosterwandstraat tot aan de voormalige manege, de Bakkerstraat tot aan de hoekhuizen met de Zwartbroekstraat en Minderbroedersstraat en de Schuitenberg tot de nummers vier en zeven.De naam van de put is O.L.V. Oirtput, oirt betekent ‘hoek’. Meester van Elsloo is de maker van het zandstenen beeldje met houten hoofdje. Dat is te zien aan de krullen van het Kind Jesus en de plooien van het kleed. De meester signeerde zijn beelden niet maar de krullen en plooien zijn zeer herkenbaar en net zo duidelijk als een handtekening.

Het oudste putbeeldIn de vijftiende eeuw is het oorspronkelijke beeldje ‘Maria met Christuskind’ gemaakt in een Roermonds atelier. De onbekende beeldhouwer gaf Maria een gewaad met fijne plooien, een kenmerk van de toenmalige stijl. Het is waarschijnlijk het oudste putbeeld en mogelijk afkomstig uit de Munsterabdij.

OrigineelEnkel het houten hoofdje van het Jesuskind is vermoedelijk later aangebracht, door Meester van Elsloo in de 16e eeuw, te herkennen aan de krulletjes. Het origineel bevindt zich in het Historiehuis. De replica van keramiek in de Bakkerstraat is van de hand van Truus Coumans.

Meester van ElslooDeze beeldhouwer leidde hoogstwaarschijnlijk in de 16E eeuw een atelier in Roermond. Zijn ouvre bestaat uit wel 200 werken, te bezichtigen in onder anderen het Bonnenfantenmuseum in Maastricht (H. Rochus), het Louvre in Parijs en het Victoria, Albert Museum in Londen en het Rijks Museum in Amsterdam ( Anna- te -Drieën).

NaamOmtrent de identiteit van meester van Elsloo tast men in het duister. De naam meester van Elsloo is dan ook een noodnaam die hem in 1940 gegeven is door J.J.M. Timmers vanwege het belangrijkste werk van de meester, een beeldengroep in de Augustinuskerk in Elsloo.

Verenigingen, scholen of instellingen die in de processie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.com Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ’t Zand.

U kunt Stadsprocessie steunen door minimaal 5 euro te storten op bankrekening 138379033. Voor nadere informatie over vrienden van de Stadsprocessie kunt u contact opnemen met de heer B. Breijnen: 06-5341656

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906