• THUIS!

Een huis is nog lang geen thuis. Een thuis maak je zelf door je eigen sfeer te creëren. Goede smaak is mooi meegenomen maar een eigen smaak is belangrijker. Wat de één mooi vindt is voor de ander totaal niet aanvaardbaar. In deze rubriek vertellen mensen over hun thuis en hoe dat voelt.

Huub Mintjens

Het volgende plan is om kippen te gaan houden.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Huub Mintjens (60) is tegenwoordig niet meer bezig met zijn kunst vanwege zijn fysieke gesteldheid. Hij is niet meer in staat om beelden te maken. Maar het kunstenaarsbloed stroomt wel in zijn aderen. Dat verdwijnt nooit. Hij wijdt zijn creativiteit nu aan de natuur in zijn woonomgeving.

Wat doe je in de natuur?

Huub: “Ik ben lid van IVM en verdiep me in de natuur van het Leudal. Ik voel me helemaal thuis in het Leudal. Mijn beperking wordt langzaam maar zeker groter. Ik heb mijn kunstzinnigheid uit noodzaak moeten verleggen naar de natuur. Ik ben op een gegeven moment gaan gidsen en dat geeft mij veel voldoening. In het gidsen stop ik altijd een stuk van mezelf. Mijn ideeën en mijn manier van vertellen. Soms is het lachen, gieren brullen en soms is het heel serieus. Dan gaat het gezelschap en ik de diepte in.”

Heb je niet steeds hetzelfde verhaal tijdens het gidsen?

“Ik geef geen waarde oordeel over hoe mensen denken maar ik kan ze wel eens een andere manier van denken meegeven. Een andere manier van kijken naar natuur. Ik kijk toch misschien met een kunstenaarsoog naar dingen. Soms kijken mensen vooral naar beestjes. Daar weet ik niet heel veel van. Ik zie bijvoorbeeld dat een beestje zes poten heeft. Dan zoeken we naar andere beestjes met zes pootjes. We zoeken naar overeenkomsten. Is het misschien familie van elkaar?”

Op welke manier verdiep je je in de natuur van het Leudal?

“Ik heb altijd een binding met natuur gehad. Mijn kunst ontstond altijd door de natuur ook al zie je dat niet meteen terug. Het was wel altijd de basis. Op een gegeven moment ben ik een cursus gaan volgen: ‘kinderen en de natuur’. Dat leek me leuk. Korte tijd daarna kwam Bezoekerscentrum Leudal om de hoek met het aanbod om te gidsen. Ik wandel nu nog alleen met volwassenen. Daarna volgde een cursus voor naruurgidsen van IVM.”

Wat heeft het jou gebracht?

“Ik merk dat mensen die bijvoorbeeld in een bos wandelen, eigenlijk niets zien. Als ik vraag wat ze gezien hebben, krijg ik als antwoord: bomen. Als ik in een bos wandel zie ik veel meer. Je leert daar oog voor hebben. Ik vraag mensen in het bos te kijken en niet er tegen aan. Voel eens aan verschillende bomen, de ene is glad en de andere voelt ruw. Daardoor is de gladde boom kouder dan de ruwe boom.”

Hoe woon je?

“Mijn vriendin en ik hebben samen een bungalow in Haelen, Zij heeft negen katten. Ik heb een hond en een kat. Rondom hebben we een leuke tuin. Tuinman Pierre doet met verve het grove werk, ik wijs en hij snoeit! Ik richt mijn tuin in zoals ik de natuur van het Leudal beleef. De tuin is niet geschoffeld, geharkt en de perken zijn niet recht. Ik heb er een grote plas water aangelegd, 35 cm diep. Dus in de zomer droogt ie op. Dat is ook de bedoeling. Er zijn planten die in het water groeien en op het land als er geen water meer is. De plas is dus ook niet geschikt voor vissen. Om de plas maak ik een vlechthaag. Ieder jaar is in Boxmeer een dag van haagvlechters. Daar ga ik naar toe om het ambacht af te kijken. Mijn haag bestaat uit hazelaar, steendoorn, meidoorn, kardinaalsmuts, twee soorten rozen. Deze hagen krijgen allemaal bloemen en vruchtjes en dat gaat door van mei tot november. Deze haag is uitermate geschikt als thuis voor egels, voor allerlei vogels, de doornen geven bescherming en de vruchten zorgen voor eten. Verder staan er drie kunstwerken van mij en ze mogen helemaal begroeid raken.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906