• JEUGD

Ik heet Nordinjo

Ooit wil ik de beste worden.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ik ben 10 jaar. Ik doe aan karate.

Karate is een vechtsport en ik vind het heel leuk om te doen. Vier neven van mij hebben ook karate gedaan. Ik ben een keertje bij hun gaan kijken en toen wilde ik het ook. Mijn vader zat vroeger ook op karate. De meeste mensen denken bij karate aan het doorslaan van stenen maar het karate dat ik doe is een sport van snelheid, elkaar niet pijn doen maar snel uitschakelen. Mijn club heet Fudochin Roermond. Een kleine club, we sporten wel op hoog niveau. Ik ben er nu ongeveer twee en een half jaar bij. Jongens en meisjes kunnen deze sport doen. Wij trainen samen maar de wedstrijden zijn apart. Je hoeft niet heel sterk te zijn behalve bij ‘vegen’, dat is de tegenstander met je been op de grond te gooien maar niet over je heup of schouder. Dat is best moeilijk en ik heb daar de kracht nog niet voor. Ik ben wel goed maar nog lang niet op het topniveau. Verder is het belangrijk om goed te zijn in trappen en stoten en soms een veeg kunnen zetten. Ik ga twee keer per week naar de training en soms train ik nog een keer thuis. Mijn trainers zijn Peter en Annelies.

We dragen tijdens de training en de wedstrijden een wit pak, dat heet een Gi. Daarbij scheenbeschermers, handschoenen en een bitje en soms een helm. In Nederland is een helm niet nodig maar in België en Duitsland is het verplicht. Voor de strijd begroeten we elkaar en na de wedstrijd geven we elkaar een hand uit respect. Ik doe bijna ieder weekend mee aan wedstrijden dat is soms hier in de buurt maar ook in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland of Rotterdam. In de buurt noemen wij een plek op een uurtje rijden. Papa en mama gaan altijd mee. Ik heb al enkele bekers en medailles gewonnen. Vorig jaar ben ik Nederlands kampioen geworden in mijn leeftijdsklasse. Deze sport vind ik leuk om te doen maar ik wil wel heel goed worden en later Europees kampioen worden, daarna wereldkampioen en Olympisch kampioen. Jammer genoeg is het nog geen olympische sport maar dat komt nog wel, hoop ik. We proberen het wel om het een olympische sport te maken maar tot nu toe is het afgewezen.

Ik zit op Hoogvonderen op school in groep acht. Ik wil graag naar het VWO en dierenarts worden. Ik hou van dieren en ik heb een hond, een Franse bulldog. Hij heet Paschco. Hij is heel lief en alleen gevaarlijk als er indringers ons huis willen binnenkomen. Met karate kan ik niet mijn brood verdienen dus het blijft een hobby.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906