• JEUGD

Ik word Appie genoemd

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ik ben 14 jaar. Mijn hobby is voetballen.

Ik ben in Somalië geboren en ongeveer vier jaar geleden met mijn drie broers en mijn kleine zusje naar Nederland gekomen. Mijn moeder woonde toen al hier. Na enkele maanden in het asielzoekers centrum in Echt, kregen we een huis in Herkenbosch. De kinderen in het asielzoekerscentrum en ik begrepen elkaar. We hadden soms hetzelfde meegemaakt. Maar ik praat er niet veel over. Aan de taal moest ik wel wennen en ook aan het klimaat. Ik kwam in oktober in Nederland aan. Het hagelde en ik dacht: ‘wat zijn dat voor stenen’? Ik wil ooit wel eens terug naar Somalië maar niet om te wonen. Ik blijf in Nederland wonen. Ik voel me hier thuis. 

Mijn grootste hobby is voetballen bij SVH 39. Ik ben spits. Ik denk niet dat ik goed genoeg ben om later prof te worden. Het is een gezellige club en samenwerken vind ik belangrijk. Ik train twee keer per week en soms ook nog thuis. 

Als ik oud genoeg ben, wil ik vakkenvuller worden bij een supermarkt. Ik ben invaller als de krantenbezorger ziek is of vakantie heeft. Verder heb ik een vakantiebaantje bij een timmerman en tuinman. Ik leer veel van hem. Een baantje maakt me blij. Als ik het goed gedaan heb zijn mensen blij en ik zelf ook.

Ik zit op Nikée in het tweede jaar. Misschien ga ik later in de techniek werken dan krijg je gemakkelijk een baan. Ik wil dan graag in een leuk huis wonen. Ik deel nu een kamer met mijn broertje van 12 jaar en daar heb ik geen moeite mee. Misschien wil ik ooit een leuke vrouw vinden, nee ik heb geen vriendin. Daar heb ik geen tijd voor en het kost me te veel moeite. Ik heb goede vrienden op school en ook bij de voetbalclub. 

Een andere hobby van mij is muziek maken. Ik heb muziekles op school en ik heb voor de gitaar gekozen. Het is leuk om nieuwe dingen te leren. Ik vind veel soorten muziek leuk maar er moet wel bij gezongen worden. Ali B. de rapper vind ik goed. Volgens mij hebben we een beetje dezelfde achtergrond. Ik hou ook wel van gamen, vooral als ik steeds win. Toch doe ik het niet heel veel. 

Ik vier sommige feesten mee zoals carnaval maar ik drink niet! Sommige jongens doen dat wel, dat vind ik stom. Nieuwjaar vind ik ook leuk. Iedereen gaat om 12 uur naar buiten en soms steek ik vuurwerk af. Verder vier ik het Suikerfeest en dit jaar heb ik voor het eerst Ramadan gehouden. Ik vond het niet heel moeilijk. Je moet wel na zonsondergang niet teveel ineens eten. Je hebt overdag honger en dan moet je niet teveel ineens eten anders krijg je buikpijn.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906