• MIJN CLUB

VVV Stadsgidsen: Balkonconcerten

Hub. Brouns en Frans Jansen
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hub. Brouns en Frans Jansen hebben het bedacht in het kader van de maandelijkse themawandeling. Vanaf diverse balkons in de stad brengen koren en solisten op 11 november muziek van onder anderen Henri Tijssen ten gehore.

Vertel iets over het idee?

Hub.: “Ieder jaar komen er wel enkele nieuwe themawandelingen bij. Deze keer het thema ‘met de muziek mee’ over Roermondse componisten. Frans en ik bedachten dat bij zo’n wandeling ook muziek te horen moet zijn. Frans benaderde het Roermonds Mannenkoor en al pratende bleek dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat het Roermondse volkslied voor het eerst werd gezongen door het Kathedrale Kerkkoor. De componist is Henri Tijssen en de tekst is van Alexander van Beurden. Daarbij komt dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat Henri Tijssen geboren werd. Tijssen is tevens de componist van het Limburgs Volkslied. We hebben vervolgens drie koren benaderd: het Roermonds mannenkoor, Het Hertens Mannenkoor en de Swalmer Liedertafel.”

Wat horen en zien we op 11 november?

Frans: “De stadsgidsen gaan vertellen op relevante plekken over Roermondse componisten en tekstschrijvers en zingen en musiceren koren en solisten en muziekgezelschappen op mooie historische balkons die Roermond rijk is. Een lied uit de Sjinderhannes’ van Emiel `Seipgens wordt gezongen op het balkon van de brouwerij van zijn vader in de Jesuitenstraat. Op het Munsterplein op het kiosk, op het balkon van (ver) Koch, op diverse balkons op de markt en op het bordes en het balkon van het stadhuis zijn optredens. Het seniorenkoor van ’t Paradies zingt bijvoorbeeld op het bordes van het Prinsenhof. Soms zijn koren inderdaad te groot voor een balkon en daarom treden zij op een bordes of het kiosk op. Er zijn die dag zes optredens van groepen en van drie solisten.” 

Over welk liederen praten we?

Frans: “Het Limburgs volkslied uit 1898 is het bekende: ‘Waar in het bronsgroen eikenhout’. Het Roermondse volkslied werd voor het eerst gezongen in 1912 en dat iedereen zou moeten kennen...”

Wo ’t golje beeld in ’t zonleech sjeit op hoge toreglans. De Maas mit Roer tesame geit. In lichte golvendans.

Refrein: Hoera, dao ligk mien vadersjtad. Mien aad en troew Remunj. (2x)

Wo ’t koepeldragend Munster ligk. Mit taores riek bedach. ’T Volk der Muze sjoonheid bringk. Mit sjpeel en zang en prach.

Refrein.

Welke componisten komen ook aan bod?

Hub.: “Bijvoorbeeld Elbert Franssen, directeur van het Kathedrale Koor. Hij was voornamelijk componist van religieuze muziek. We hebben Willem Bayer, muziekdirecteur van het Philharmonisch Orkest Sint Caecilia en tevens dirigent van de Koninklijke Harmonie die in Brussel op concours is geweest in 1830 en de eerste prijs won. Niet te vergeten Jos Beltjens, componist van religieuze en wereldse muziek. Hij heeft het wereldberoemde lied gecomponeerd” ‘In het groene dal, in het stille dal’. Dan is er ook nog de componist, dirigent en muziekleraar Max Guillaume.

Maar ook componisten uit de 20e eeuw: Huub Boesten en Gé Reinders. Daarnaast bekende tekstdichters zoals Emiel Seipgens, Gerard en Louis Krekelberg en Jos Lennartz.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906