• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Frans Opveld

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Frans Opveld woont en werkt in Utrecht, hij vertelt:

Ik werk op een groot ROC en geef les op de afdeling Handel. Ik geef Burgerschap aan alle niveaus, en op niveau 2 leer ik mijn cursisten ook alles wat ze moeten weten om in een winkel te werken als verkoper. Verder ben ik ook stagebegeleider. In 1988 ben ik bij mijn huidige werkgever gaan werken. Dit jaar ben ik daar 25 jaar in dienst. 

Lijkt Utrecht soms een ver, vreemd land?

Inmiddels niet meer. In het begin echter wel. De mentaliteit daar is echt zo veel anders dan in Roermond. Ik kan het in Roermond nooit goed uitleggen hoe anders, ze geloven me gewoon niet. Iedereen heeft altijd haast en hier merk ik gewoon dat mensen een tandje lager functioneren.

Heb je het Limburgse accent afgeleerd of juist behouden?

Ik doe er alles aan om die harde g weg te laten. Met mijn kinderen (die beide in Utrecht geboren zijn) spreek ik trouwens Remunjs. Dat doe ik consequent. Ik wil dat als ze in Roermond zijn alles kunnen verstaan wat er gezegd wordt. Ze spreken het niet echt goed, maar ze verstaan alles. Soms zeggen ze ook iets in het Remunjs terug, maar wel met een harde g: Ik ben niet meugggch.

Welke Limburgse gewoonte(n) heb je behouden?

In ons huis wordt Remunjs gesproken, en er staat altijd een bord eten klaar als mensen binnenvallen. Regelmatig bakken we zelf een vlaai volgens oud (van moeder op dochter) overgegaan recept.

Heb je aan je zoons de liefde voor Limburg kunnen overdragen?

De oudste van 20 heeft het al weken over Vastelaovend en geeft dan ook acte de préséance. Hij vindt het een geweldig feest en viert het vol overgave. Hij neemt vrienden mee zodat die ook het feest der feesten kunnen leren. Zijn broer (13) moet helaas naar school. 

Bij welke gelegenheid kom je de volgende keer naar Roermond?

Ik ben Prins van de Plumoos. In 1981 ben ik mijn eigen vastelaoves vereeniging gestart. VV De Plumoos en Prins voor het leven. Tegenwoordig heb ik op maandag altijd vrij, dus dat is geen probleem. Op dinsdag worden mijn lessen door mijn collega’s overgenomen en op woensdag sta ik weer gewoon voor de klas.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906