• AEVE TOES

Goedendag, Bonjour, Guten Tag, Bom dia, Ni Hao, Buongiorno, Buen día, Good day, Salaam, Vitaju, God dag, Strazdvoedje. In "Aeve thoes" komen mensen aan het woord die al jaren ergens anders op deze aardbol wonen en "aeve thoes" in Roermond zijn. Ze vertellen over hun leven in den vreemde, over hun werk, hobby's en de cultuur waar ze mee te maken hebben.

Tim Smit (24) vertelt

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Ik heb vier jaar in Antwerpen gewoond en gestudeerd. Nu ben ik weer terug in Roermond en woon (tijdelijk) bij mijn ouders. 

Ik heb gekozen voor de grafische opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen omdat daar veel diversiteit is aan opleidingen. Bijvoorbeeld Illustratie en fotografie, met grafische vormgeving als hoofdvak. De opleidingen zijn ook klassieker dan in Nederland meer kunstgericht. Ik heb eerst St. Lucas in Boxtel in Nederland gedaan. Dat is een MBO opleiding. Vanuit St. Lucas heb ik stage gelopen in Antwerpen en dat beviel zo goed dat ik terug wilde naar die stad. 

De jaren in Antwerpen waren mooi. Een verschil met Nederland is dat de Belgen niet zo heel direct zijn. Ze gaan altijd met een boogje om de feiten heen. Ik heb daar vrienden gemaakt en Antwerpen is natuurlijk een mooie stad en ook een gezellige stad. Ik woonde in een studio met een eigen badkamertje en keukentje. Maar ik heb mijn vrienden in Roermond ook gehouden. Ik kan me best voorstellen dat ik in Antwerpen ga wonen. Ik ben op zoek naar een baan en mijn woonplek kan net zo goed de Randstad worden als België. De Randstad is erg duur om te leven en te wonen, Antwerpen is een stuk goedkoper. In mijn vak zijn de banen dun gezaaid. Ik wil het liefste beginnen bij een reclamebureau als grafisch ontwerper. Ooit wil ik een eigen bedrijfje opstarten. Maar eerst wil ik een aantal jaren ervaring opdoen bij een ander bedrijf.

Ik teken al mijn hele leven. Mijn hobby’s zijn schilderen en basketbal. Verder heb ik heb ik drie keer de poster ontworpen voor de Sjolenfestatie. Ik ontwerp eerst altijd op papier. Dat wil ik graag zo houden omdat ik dat het mooie van het vak vind. Ik maak schetsen die ik vervolgens uitwerk op de computer. Voorbeelden van mijn wek zijn te bekijken op mijn website: timsmitdesign.com

Nu ik weer terug ben in Roermond is dat ook weer leuk. Ik zie dat Roermond bruist, veel toerisme. Ik ben op Solar geweest. Mooi feestje! Het is prima om een tijdje bij mijn vader en moeder te wonen. Mijn zusje Maaike studeert in Nijmegen. Je moet je er wel iets voor doen om je vrienden te houden. Zij bezochten mij geregeld in Antwerpen. Wij zijn een hechte groep. Ik ben Roermondenaar gebleven en geen Antwerpenaar geworden.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906