• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Oude troep

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Mijn huis staat barstensvol spullen. Het is geen groot huis dus ik moet woekeren met de ruimte. Mijn muren zijn van boven tot onder bedekt met schilderijen, boeken en andere spullen. Geen plekje blijft onbedekt. Wat meubels betreft, ze zijn van generlei waarde. Behalve voor mij. Niets is nieuw gekocht. Alles heeft al een of meerdere levens achter de rug. Alles, echt alles heeft een verhaal. Daarom ben ik aan mijn spullen gehecht. Om hun verhaal.

Veel dingen heb ik al heel lang. Maar er komen ook geregeld dingetjes bij. Ze komen eigenlijk nooit rechtstreeks uit een winkel. Soms via via en vaak van een rommelmarkt of kringloopwinkel. Ze zien er soms afthans uit. Dat vind ik er mooi aan. Ze zijn gebruikt en de sporen zijn te zien.

Mijn leeftijd is mij ook aan te zien. Ik hou bijvoorbeeld van geborduurde tafellakens of ander handwerk. Het mooiste vind ik als een mooie stop in zit. Iemand heeft met oneindig geduld een kleurtje gezocht dat de oorspronkelijke kleur het meest benaderde. Daarna met piepkleine steekjes een gat gevuld. Een gat dat er in was gekomen door verslijt of verbranding? Wie zal het zeggen.

Ik weet van al mijn boeken en dat zijn er niet weinig, van wie ik het gekregen heb of waar en waarom ik het gekocht heb. Daarom kan ik er moeilijk van scheiden. Mijn schilderijen zijn gemaakt door familie, mijn kinderen en kleinkinderen of door vrienden. De schilderijen en ik zijn vrienden geworden. Misschien vooral omdat ze niet perfect zijn.

Mijn hele lange eettafel komt uit een klooster. Het was de naaitafel van de nonnen. Hij koste 10 euro en veel moeite om hem tot in mijn kamer te krijgen. Aan deze tafel hadden de zusters goede gesprekken met God. Nu heb ik daar veel goede gesprekken met familie en vrienden.

Een kastje zou kunnen verhalen over de heren die zich iedere dag lieten scheren door de kapper. Het kastje heeft 40 laatjes waarin 40 klanten hun eigen scheerkwast bewaarden. Het kastje heeft ongetwijfeld veel verhalen van deze heren gehoord en bewaard, misschien in een geheim laatje?

Ik heb vier hele oude broze vogelkooitjes, gemaakt door één en dezelfde persoon. Ik denk dat hij in de winter heeft zitten figuurzagen en plakken en schuren tot er weer een klein mooi huisje voor een mooi vogeltje ontstond. Deze vogeltjesman uitte zijn liefde voor vogels door een extra mooi huisje voor ze te maken.

Vorig jaar heb ik een bureaulamp aangeschaft. Een Franse industriële lamp met een verleden. Dat is te zien. Hij zit niet strak in de lak maar heeft gebruikerssporen. Zó mooi! Ik geniet elke dag van dit bijzondere ontwerp.

Fiena, kun je houden van spullen?

 

Beste P,

Hou je ook van mensen?

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906