• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Niet ‘in’!

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Deze week werd ik wakker geschud door een opmerking van een 50-jarige dame. Zij vroeg mij wanneer ik opgehouden was met mijn haren te verven. Haar vader had tot op zeer hoge leeftijd zijn haren zwart geverfd omdat hij altijd ijdel was gebleven. Zij bedoelde dus te vragen wanneer de tijd was gekomen dat ik niet meer ijdel was. Ik zei dat het niets met ijdelheid te maken had maar dat ik het gewoon mooi vond om witte haren te hebben bij een nog tamelijk rimpelloos gezicht. Ik heb gewacht tot mijn haren mooi wit waren en niet meer peper en zout. Ik verf dus uit ijdelheid mijn haren niet meer.

Ik ben er van overtuigd dat je je naar je leeftijd moet kleden en opmaken. Iemand van zestig met lange blonde lokken vind ik helemaal niks. Van achteren een jonge meid en van voren een ouwe taart. Dat is schrikken.

Voor mannen geldt hetzelfde. Zij kunnen het moeilijker verbergen. Een oudere man met een korte broek verwar je niet met een jonge knul, ook niet van achteren. Een man met grijzende bakkebaarden is niet oud maar interessant.

Een veertig jarige vrouw met grijze haren wil je niet zijn. Verven is een moetje. De volgende vraag is wanneer moet een vrouw geen mini meer dragen. Is daar een leeftijdsgrens aan verbonden? Ook als je het figuur er wel voor hebt maar misschien de leeftijd niet meer?

Voor mijn gevoel is die grens er wel maar houden zich daar sommige vrouwen niet aan. Zijn ze ergens op 25-jarige leeftijd blijven steken? Aanvaarden ze het ouder worden niet? Of vinden ze zichzelf gewoon mooi in hun minimale outfit? Deze laatste reden is voor mij de enig juiste. Als zij zich mooi voelen in hun jonge look, is het goed. Dat stralen ze dan ook uit.

Komisch vind ik oudere mannen in knalrode pantalons, lange blonde haren en een hippe zonnebril op hun hoofd. Maar toch nog altijd beter dan oudere mannen in hemdjes zonder mouwen en een korte broek waar magere gerimpelde armpjes en kromme beentjes uitsteken. Ook als ze geen buikje hoeven te verbergen.

Maar ik vind het onvergefelijk als mannen en vrouwen klakkeloos de mode volgen. Geef mij maar mensen die misschien helemaal fout gekleed gaan maar wel hun eigen smaak volgen.

Fiena, wat is goed?

 

Beste Q,

Dubbel fout is weer helemaal goed

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906