• FIENA

Fiena weet het antwoord op alle vragen van huishoudelijke aard. Zij is tenslotte ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige word je vanzelf als je al ongeveer je hele leven huishoudelijk werk doet en daarbij meer dan 25 jaar getrouwd bent met een ouderwetse man met twee linkerhanden en moeder bent van twee kinderen.

Jezelf voorbij hollen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Beste Fiena,

Als ik terug kijk in mijn leven, kan ik me niet herinneren dat ik vroeger veel haast had. Ik deed alles op mijn gemak en was toch altijd op tijd omdat ik goed kan organiseren. Ik merk nu dat iedereen haast heeft en nooit op tijd is. Daar heb ik last van. Afspraak is afspraak. De smoesjes zijn niet van de lucht, ik stond in de file (daar moet je inderdaad rekening mee houden), mijn bezoek ging niet weg (zeg dat jij op tijd op je afspraak wil zijn), verslapen (heb je geen wekker?), boodschappen gedaan in de stad (jaaa) enz. Deze mensen vergeten dat ze mijn tijd stelen. Ik ben klaar om ze te ontvangen en kan tijdens het wachten niets anders gaan doen. Heel vervelend vind ik mensen die afbellen. Ze gaan iets anders doen. Er kwam een leukere activiteit voorbij en dan kiezen ze daarvoor. De eerste afspraak wordt tweede keus. Het geeft een rot gevoel om tweede keus te zijn.

Lang geleden had ik een vaste afspraak op vrijdagmorgen met een vriendin en een vriend. Vaste prik. Daar kwam nooit iets tussen. Wij lieten alles uit onze handen vallen voor dit samenzijn. Daardoor werd het bijzonder, de warmte, de vriendschap en het plezier was groot. Soms was het best moeilijk om de afspraak na te komen. De kinderen hadden vakantie en werden aan hun lot over gelaten, de echtgenoot had ATV en dus vrij maar hij moest het alleen uitzoeken. De vrijdagmorgen was voor ons drie├źn heilig. Na ongeveer zes jaar was het voorbij wegens ziekte en dood. De herinneringen aan het samenzijn van de twee overgebleven leden van de club, zijn nog heel levend en worden gekoesterd.

Ik zou weer zo’n soort clubje willen. Maar hoe ik ook probeer dit te realiseren. Het wil niet lukken. Het blijven vrijblijvende bijeenkomsten. Niemand wil zich nog vastleggen. Bijna niemand heeft tijd genoeg. De mensen hebben beperkt tijd omdat de volgende afspraak ook vastligt. Snel, snel naar de volgende activiteit. Er is nooit ruimte om uit te lopen, om het te laten gebeuren dat je niet naar de klok kijkt maar achter uit leunt en de boel de boel laat. Heel soms komt het dicht bij de harmonie van vroeger. We zaten vorige week met z’n vieren te handwerken, notabene! Er was rust en een fijn gesprek. Het kwam een beetje in de buurt. Die momentjes pak ik.

 

Beste F,

Vergeet de tijd

Wilt u een antwoord op brandende vragen of problemen? Durf het bij Fiena neer te leggen. U krijgt altijd antwoord. Een antwoord Fiena waardig. Snoeihard maar eerlijk. Doe er uw voordeel mee.

Stuur een bericht naar Moon
Kunt u de cijfers niet lezen? Klik hier om een nieuwe serie te krijgen

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906