• GOED DOEL

Anneke Collaert

Anneke met een grote wensbol van haar eigen hand, waar alle wijken van de Donderberg op vereeuwigd zijn
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Anneke Collaert woont op de Donderberg, heeft een gezin, een baan van 30 uur in de week, geeft workshops en heeft nog tijd over om veel vrijwilligerswerk te doen waaronder het Wensbollenproject.

Vertel iets over het project?

“Een wensbol is een holle bol van keramiek. Daarin kun je een wens(je) doen op papier. Een wens voor jezelf of voor anderen. Daarna bewaar je je eigen wensbol met jouw wens of je geeft hem aan degene die je iets moois toewenst.”

Wat is het idee er achter?

“Het idee is om mensen te verbinden door middel van het samen werken in een workshop. In dit geval mensen die in dezelfde wijk wonen. Alle wensbollen samen vormen een soort kunstwerk. Dit ‘kunstwerk’ wordt gedurende een bepaalde periode tentoongesteld in de nieuwe Donderie. De wensbollen heb ik samen met een aantal vrijwilligers gemaakt en de mensen uit de wijk hebben hun wensbol gekleurd met glazuur of in sommige gevallen versiert met allerlei materialen.”

Hoe maak je een wensbol?

“Ik giet de klei in een mal, tijdje laten drogen en daarna uitgieten. Er blijft een holle vorm over. Deze wordt in een keramiekoven gebakken. Daarna heb je een keramische holle bol. Daarna werden de wensbollen door de mensen in de wijk beschilderd. Ik krijg de bollen dan terug en bewerk ze met transparant glazuur en bak ze voor de tweede keer. De wensbollen zijn ongeveer zo groot als een tennisbal en er zijn enkele grote wensbollen te zien.”

Wie hebben de wensbollen beschilderd?

“Uiteindelijk hebben ongeveer 900 mensen uit de wijk deelgenomen. Dat zijn kinderen van de peuterspeelzalen, basisscholen, mensen die de Woonkamers bezoeken, De bewoners van de zorgwoningen, de seniorenvereniging en diverse andere verenigingen. Eigenlijk alle doelgroepen die je kunt bedenken heb ik gevraagd mee te doen.”

Hoe heb je dat voor mekaar gekregen?

“Ik ben met alle doelgroepen gaan praten. Daarnaast heb ik 3500 flyers bezorgd samen met een aantal lieve vrijwilligers. Dus mensen gaven zich spontaan op. De stichting Sterrenberg stelde een ruimte beschikbaar waar mensen zich iedere vrijdag konden aanmelden. Ik heb geprobeerd om het zo laagdrempelig mogelijk te maken. Het project was voor iedereen toegankelijk, iedereen kon en mocht meedoen.”

Hoe werd het plan bekostigd?

“Ik heb het projectplan bij de gemeente ingediend voor De Donderberg in het kader ‘Kleur je wijk’. Na enkele maanden, na door verschillende commissies goedgekeurd te zijn, heb ik groen licht gekregen om mijn project uit te voeren. Voorwaarde was dat ik zelf op de Donderberg woonde en het project moest de leefbaarheid in de wijk vergroten. De gemeente stelde een som geld ter beschikking om de kosten te bestrijden. Vrijwilligers hebben samen met mij het project letterlijk handen en voeten gegeven.”

Is het doel bereikt?

“Ja, als je ziet dat er 900 mensen uit de wijk hebben meegedaan en daarna het aantal bezoekers van de expositie. Veel mensen uit de wijk hebben elkaar ontmoet, zijn met elkaar in gesprek geraakt en hebben samen gewerkt aan hun bol. Daarbij zijn ze trots op het gezamenlijke resultaat. Het is het ook een geslaagd project omdat het veel mensen naar de nieuwe Donderie heeft gelokt. Dat moet toch het middelpunt van de Donderberg worden waar mensen elkaar ontmoeten. “

Wat gebeurt er met de bollen?

“Iedereen krijgt zijn eigen bol terug. Daarvoor heb ik een hele administratie opgezet om dat goed te laten verlopen. Ik merk dat de makers hun bol graag terugkrijgen. Bezoekers van de tentoonstelling zouden graag willen dat de bollen blijven hangen omdat het er zo mooi uitziet. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot na Pasen.”

Ben je ook enthousiast geworden om vrijwilligerswerk te gaan doen? Kijk dan eens op onze website.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906