• PUTTEN EN PUTHEILIGEN

Dit is de derde aflevering van een serie van negen verhalen over acht specifieke putten en putheiligen in Roermond.

De Bernardus put

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

De Bernardus pomp werd geplaatst in 1787 en bediende de helft van de Munsterstraat en huizen nummer 14 tot en met nummer 22 van het Munsterplein. Het putbeeld staat tegenwoordig in de Munsterkerk. Het is vervaardigd door meester van Elsloo. Vroeger werd dit beeld meegedragen in de processie. Bernardus van Clairvaux wordt afgebeeld in het Cisterciënzer habijt, een wit met zwarte schoudermantel met abtstaf en regelboek.

De familieBernardus werd vermoedelijk in 1091 geboren te Fontaine-les-Dijon uit een adellijk geslacht. Zijn moeder was Aleth de Montbard, zij was gehuwd met bijgenaamd 'de Blonde'. Het echtpaar kreeg zes zonen en één dochter. In hun opvoeding legden de beide ouders bij hun kinderen de basis voor een zeer heilige levenswandel. Ze zijn dan ook uiteindelijk allemaal het klooster ingegaan, ook zijzelf en haar echtgenoot. De beroemdste kloosterling van de familie werd Bernard. Hij trad in 1113 toe tot de Cisterciënzer orde.

De legendeVolgens de legende zou Maria hem eens in een visioen zijn verschenen en hem hebben gesterkt met haar moedermelk. Hij predikte dat de Maagd Maria de bemiddelaarster was tussen de mensheid en God. Maria speelde toen nog een kleine rol in het katholieke geloof. Bernardus zorgde er mede voor dat Maria, tot op de dag van vandaag, wereldwijd grote verering geniet.

PatroonheiligeBernardus is de patroon van de cisterciënzers; en van alle beroepen die met bijen te maken hebben, zoals bijenhouders, waskaarsenmakers; van veehoeders; en van stervenden. Daarnaast is hij beschermheilige van bijen en vee, tegen alle gevaren in huis of stal. Bovendien wordt zijn voorspraak ingeroepen tegen (kinder)stuipen, jicht, krampen en reumatiek. De voorspraak van Bernardus werd aangeroepen met dit kleine gebed: Bernardus, bewaar het vee, het paard de koe, het schaap en het zwijn. Wil met een rijke oogst uw kindren steeds bejegenen. Dan blijven wij u vereren met liefde, groot en klein.'

Verenigingen, scholen of instellingen die in de processie mee willen lopen kunnen zich aanmelden bij M. Rutten. Telefoon: 0475-310037 of via e-mail: jmrutten@hotmail.com Particulieren kunnen gewoon aansluiten op 12 mei om 17.30 uur in de Christoffelstraat. De route loopt langs acht putbeelden naar Kapel in ’t Zand.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906