• MIJN HOBBY

Tineke Engelen, kleedster van gezelschappen

Mijn kleding wordt ‘Tinys juweeltjes’ genoemd.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoe kwam u bij deze hobby?

“Mijn hobby is ontstaan toen ik op een gegeven moment veel vrije tijd had. Ik werd lid van een operettevereniging en ik ben Oriëntaalse dansen gaan doen. Bij de operettevereniging maakte ik mijn eigen kleding en bij het Oriëntaalse dansen had ik diverse outfits die ik zelf maakte. Je wilt niet optreden in steeds hetzelfde pakje. Ik ben toen in contact gekomen met een vereniging in Berg aan de Maas waar al 67 jaar jaar het Oogst Dankfeest wordt gehouden met een optocht met een bepaald thema. Daar werd ik gevraagd om een groep te kleden. Toen is het idee geboren om in mijn kennissen en familiekring kandidaten te zoeken die mee wilden lopen in mijn kleding. Deze groep is uitgegroeid tot 25 personen. Mijn kleding werd een succes en we doen nu al twaalf jaar mee.”

Wie betaalt dit?

“Het kost inderdaad een aardige cent maar alle hobby’s kosten geld. Ik krijg een vergoeding voor het materiaal maar dat is lang niet voldoende om de kosten te dekken. Ik betaal de kleding dus zelf en alles blijft dan ook mijn eigendom. Ik heb een aardige voorraad toneelkleding opgebouwd in de loop der jaren. Alles hangt en ligt bij mij in kasten. Deze beslaan inmiddels twee kamers in mijn huis.”

Wordt uw kleding vaak gedragen?

“Nee, vrij weinig. De Oriëntaalse kleding heb ik tien jaar geleden gemaakt en is onlangs weer gedragen. Als iemand een themafeest geeft of een bruiloftfeest, heb ik daar kleding voor. Bij mijn kleding horen ook accessoires zoals hoeden, sieraden, waaiers, pruiken en avondtasjes. Alle kleding die ik heb is maal dertig of meer stuks. Eigenlijk is het zonde dat de kleding voornamelijk in de kast hangt of ligt.”

Wat zou uw droom zijn?

“Misschien dat een toneelvereniging gebruik maakt van mijn kleding. Ik zou ook een heel koor kunnen aankleden. Belangrijk is wel dat ik er vertrouwen in moet hebben dat ik alles in goede staat terug krijg. Soms is de kleding kostbaar. Ook voor solisten is er prachtige kleding te vinden bij mij. Ik heb een grote en diverse collectie. Ik vind het heel leuk als ik mijn kleding op de bühne terug zie.”

Heeft u hulp bij het vervaardigen?

“Ik doe alles alleen. Ik ontwerp en maak de kleding. Ik hou ook goed in de gaten dat men de juiste sieraden draagt. Ik kan niet toelaten dat men een kralenketting bij een avondjurk draagt. Verder bemoei ik me ook met het kapsel van de dames. Bij een avondjurk moeten de haren omhoog gestoken worden en bij Oriëntaalse kleding mogen de haren gekruld zijn.”

Heeft u wel eens een beroemde persoon mogen kleden?

“Ik heb operette zangeres Angelina Rusafante mogen kleden en ook operazanger Mosje Franz. Een grote wens is om de solisten van André Rieu te kleden!”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906