• MIJN HOBBY

Tuinieren

Het is gewoon een heel leuk project
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Karin Looijs (48) is een soort kruidenvrouwtje. Ze weet alles van kruiden en wat ze doen voor mensen. Ze is bezig om een kruidentuin aan te leggen met vrijwilligers. 

Hoe kwam je op het idee van een kruidentuin?

Karin: “Ik vond altijd dat het braakliggend stuk grond heel geschikt was om een kruidentuin te beginnen. Het ligt naast de kerk die nu een apotheek is aan Kapel in ‘t Zand. Niemand dacht dat het me zou lukken om toestemming te krijgen. Ik heb bij de gemeente aangeklopt en zij hebben me geweldig geholpen om in contact met de eigenaar te komen en ook verder de weg te wijzen hoe ik een en ander aan moest pakken. In februari had ik toestemming van de eigenaar om een kruidentuin aan te leggen. Ik kan het niet alleen en ik heb vrijwilligers gezocht die mee willen helpen. We zijn nu met z’n vieren.”

Wat doen jullie met de kruiden?

“Iedereen mag de kruiden en bloemen meenemen. De kruidentuin is ongeveer 40 bij 15 meter groot en er is pas een gedeelte beplant. De tuin wordt in het voorjaar helemaal omgeploegd door de Stichting Exciting Dreams Ik plant wel al vaste planten uit mijn eigen tuin en wat ik van anderen krijg. Ik koop ook geregeld vaste planten voor de kruidentuin.”

Wat doet Exciting Dreams?

“Deze stichting vervult wensen. Denk aan de kinderen die een vlucht in een helikopter wilden maken. Deze wens is onlangs vervuld. Mijn wens was om de kruidentuin om te laten ploegen. Dat kan ik niet zelf. Deze wens wordt dus vervuld. Planten, stekjes en zaden haal ik overal weg waar het mag. Ik ben altijd op zoek naar medicinale kruiden niet echt naar keukenkruiden.”

Welke zijn je concrete plannen? 

“De toegang naar de kruidentuin is via het Kruiswegpark mogelijk. Exciting Dreams pompen er geld in en daar willen ze iets voor terug. Bijvoorbeeld dat een groep bejaarden of anderen een rondleiding door de kruidentuin krijgen als vervulling van een wens. Het is ook de bedoeling dat kruiden en bloemen te koop aangeboden worden.” 

Wat weet je van kruiden?

“Ik heb een driejarige opleiding gedaan in de kennis van kruiden. Ik ben mijn hele leven al met bloemen en planten bezig. Ik ben bloemenbindster en heb verder nog diverse opleidingen gedaan bijvoorbeeld Bachbloesems. Dat vond ik op een gegeven moment te weinig en toen ben ik de kruidenopleiding gaan doen. In de Chinese cultuur is het gebruik van medicinale kruiden heel gewoon. Maar in Nederland zijn er ook heel veel kruiden geschikt om kwalen te bestrijden. Denk aan de paardenbloem, de brandnetel, lavendel en zo kan ik nog wel een tijd doorgaan.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906