• MIJN HOBBY

Beeldhouwen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Wim Jennissen (66), van origine leraar Engels, heeft diverse hobby’s. De Wereldwinkel vraagt al sinds 25 jaar veel tijd. Wim fietst graag en een belangrijke hobby is het beeldhouwen. Daarin kan hij zijn creativiteit kwijt.

Waarom heb je voor deze hobby gekozen?

Wim: “Ik kwam pas rond mijn 50ste op het idee om te gaan beeldhouwen. Ik dacht niet dat ik creatief was en kwam toevallig uit bij een workshop. Toen werd mergel bewerkt. Een jaar daarna maakte ik kennis met serpentijn steen. Voor beginners een ideale steen en ook heel mooi. Serpentijn is wat harder dan mergel. Je vindt deze steensoort in diverse gradaties van hardheid. Er is er geen ingewikkeld gereedschap nodig. Ik heb een stuk steen mee naar huis genomen om thuis te bewerken maar dat idee verwaterde.”

Hoe ging het verder?

“Ik ontdekte dat in het CK een cursus beeldhouwen gegeven werd. Toen had ik de regelmaat en de steun van de groep. Dat stimuleert. Ik ben jarenlang lid gebleven van deze groep amateur beeldhouwers. Ik probeerde steeds nieuwe technieken. Het was een plek waar wij werkten aan eigen ideeën zonder echt les te krijgen, wel aanwijzingen.”

Ben je gegroeid in je werk?

“Ja, je krijgt toch steeds meer inzicht en wat wel en wat niet mogelijk is. Ik denk niet dat ik heel creatief ben met andere dingen. Ik kan bijvoorbeeld niet met klei werken om een model te maken. Ik beperk me gewoon tot beeldhouwen.”

Verkoop je werk?

“Incidenteel. Het meeste werk gaat naar de kinderen en andere familie. Ik vind het heel leuk om op kunstmarkten te staan zoals enkele weken geleden op het Munsterplein in Roermond. Ik kreeg leuke reacties.”

Welke steensoort heeft je voorkeur?

“Belgisch hardsteen, ook wel blauwe steen genoemd. Maar ik probeer alles onder andere albast, serpentijn en ik werk ook met hout. Belgisch hardsteen is heel betrouwbaar dat wil zeggen dat er zelden onverwachte barsten of zwakke plekken in zitten. Andere stenen plaatsen je vaker voor verrassingen wat dat betreft. Als er barsten voorkomen moet je je idee aanpassen en de zwakke plek inpassen.”

Heb je een bepaalde stijl?

“Ja, dat zeggen mensen wel vaker en ik zie dat zelf ook. Ik werk nog steeds met een groep, met sommigen werkte ik ook al bij het CK. Ik probeer met mijn werk een glimlach op te wekken. Het is figuratief maar wel met een bepaalde abstractie. Ik probeer zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Het onderwerp blijft wel herkenbaar.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906