• MIJN HOBBY

Balafoon

De balafoon bestaat uit mahonie houten latjes en daar onder hangen kalebassen. Op de latjes staan de symbolen ontwikkelt door Paul Nas.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Carl Nollen (62) bespeelt een vreemd instrument waarvan de meeste mensen nooit hebben gehoord. Het komt uit West-Afrika en Carl heeft er zijn hart aan verloren.

Wat is een balafoon?

Carl: “Een balafoon is een soort xylofoon maar dan op z’n Afrikaans, primitiever. Het heeft vijf tonen en andere akkoorden dan wij gewend zijn. Dat wordt pentatonisch genoemd. Er zit heel veel ritme in deze muziek. Dat vind ik het mooie er aan.”

Hoe kom je er bij om dit te gaan leren?

“Ik wilde een hobby! Ik werkte alleen maar en ik wilde daarnaast iets dat ontspanning zou brengen. Iets totaal anders. Ik kwam bij djembee terecht. Het bespelen van Afrikaanse trommels. Djembee is leuk om te doen. Het is puur ritme. Maar melodie en zang vind ik toch interessanter. Ik ben in Burkina Faso geweest en daar wordt veel samen gezongen en gedanst. Toen hoorde en zag de balafoon en over Paul Nas uit Tilburg, de man die de balafoon in Nederland toegankelijk heeft gemaakt. Afrikanen zetten geen muziek op papier en Paul Nas heeft deze muziek vertaalt in symbooltjes. Op die manier kunnen wij de balafoon bespelen.”

Is het moeilijk om te leren?

“Aan de hand van de symbooltjes is het niet moeilijk. De Afrikanen hebben verschillende partijen. De een speelt een melodie, de ander bas en de volgende speelt een begeleidingspartij. Mijn twee medespelers Anja Weck uit Buggenum en Jenny Huynen uit Neer, speelden al eerder balafoon. Wij hebben deze hobby nu ongeveer een jaar of zeven. Het leuke is dat iedereen het kan leren. Je moet er wel iets voor doen. Als anderen naar de tv kijken, zit ik in de keuken met de balafoon te spelen. Daar kan ik helemaal in op gaan.”

Treden jullie ook op?

“Daar gaat het bij ons niet om. Het komt voor dat we op een braderie of bejaardencentrum spelen. Tegenwoordig doen we steeds meer met zang en dat spreekt aan. Op 12 oktober hebben we in Venlo in zaal ’t Tref een bijeenkomst voor mensen die interesse hebben in deze muziek. Vooral voor mensen die er aan denken om te gaan zingen of musiceren.”

Voor wie is dit een mooie hobby?

“Voor iedereen, alle leeftijden, mannen of vrouwen die het leuk vinden om samen met anderen muziek te maken. Nieuwelingen kunnen al snel meespelen op een eenvoudige manier. Je hoeft geen instrument te kunnen bespelen of enige ervaring mee te brengen. De teksten gaan over de liefde en andere kommer en kwel, heel universeel. Zelfs kerstliedjes spelen en zingen we in het Afrikaans. Voor meer informatie kunt u onderstaand formulier gebruiken.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906