• MIJN HOBBY

Klimmen

Ik voel al mijn spieren
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Arjen Bakermans, het beklimmen van bergen en klimmuren is zijn hobby, zijn beroep is docent keramiek. Heeft het een niets te maken met het ander?

Bergen beklimmen in een land zonder bergen?

Arjen: “In Limburg is een afdeling van de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging, die van alles organiseert, onder anderen het oefenen met kaarten en kompassen. Tegenwoordig treden klimmers vooral met elkaar in verbinding via de sociale media. Door elkaar niet meer te ontmoeten, is er veel gezelligheid verdwenen. Ik ging vroeger met mijn ouders naar Italië om te klimmen en te wandelen. Later werd ik lid van een vereniging en daar leerde ik veel.”

Wat heb je nodig voor deze sport?

“De uitrusting is niet goedkoop. Daarnaast moet je voor het alpine klimmen verder reizen, naar de bergen. Het sportklimmen, het verticaal klimmen kan ook in Nederland. Sinds de jaren 80 zijn er enorm veel klimhallen gebouwd. Soms aan de buitenkant van een gebouw maar ook binnen zijn klimmuren gerealiseerd. Het zijn klimmuren van wel 15 meter hoog met grepen waarbij je horizontaal en verticaal kunt klimmen via diverse routes. In zo’n hal met een indoorklimmuur heerst een heel aparte sfeer, heel gezellig. Het sportklimmen is een aparte sport geworden naast het alpine klimmen. Ik heb het allebei veel gedaan.”

Wat heb je nog met alpine klimmen?

“In de Italiaanse Alpen hen ik samen met de stichting Bivacco Valpelline een bivakhut voor 16 personen gebouwd voor wandelaars en alpinisten. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de NKVB en andere donateurs. De hut is altijd open en gratis te gebruiken door wandelaars. In de hut is een prachtig roosvenster en keramiek van mij verwerkt.” 

Waarom heb jij gekozen voor sportklimmen?

“Een gymleraar en ik hebben in zijn gymzaal een klimwand gemaakt. Ik heb ook veel in de bergen geklommen. Tot 29 oktober 1998 toen ik een flinke val heb gemaakt in Italië. Ik heb heel veel geluk gehad en niets gebroken wel heb ik drie maanden thuis gezeten om te herstellen van mijn wonden. Ik heb toen besloten om mijn baan als leraar op te zeggen en beeldhouwer te worden. Ik had het gevoel dat ik een tweede kans kreeg. Mijn partner en ik zijn in Swalmen gaan wonen.”

Wat maakt sportklimmen leuk?

“Bij sportklimmen gaat het voornamelijk om een klein, heel moeilijk traject en dat kan soms maar drie meter zijn. Zelf heb ik bij mij thuis in de tuin een klimmuur gemaakt. Een hele mooie! Ik ben beeldhouwer en het is een sculptuur geworden met keramieken handgrepen en met drie verschillende trajecten. Er zitten meer dan 150 grepen op in verschillende kleuren die de diverse trajecten aangeven. Deze sport spreekt echt alle spieren in je lijf aan. Ontzettend fijn om te voelen en te doen. Volwassenen en kinderen kunnen op afspraak op mijn klimmuur klimmen.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906