• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Mariska Dirkx

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Cultureel ondernemer

Hoe zie jij je toekomst?

Ik hoop dat ik nog lang lekker aan de slag kan blijven. Dat ik nog veel initiatieven kan ontplooien. Veel om me heen kan kijken. Veel dingen nog mee kan ontwikkelen. Het zou prachtig zijn als dat zou kunnen. Ik voel me bevoorrecht dat ik veel ideeën heb die maar blijven stromen. In deze crisistijd klagen veel mensen, ik denk eigenlijk dat wij er niet zo’n last van hebben. We merken het wel maar zien het niet als een last omdat we vooruit blijven kijken en ideeën verder ontwikkelen. Als je te lang bij de crisis stil blijft staan, word je lamgeslagen. Je moet vooruit kijken en nieuwe kansen zien. Maar ik ervaar ook kansen als er geen crisis is.

Op welke manier kun jij je goed ontspannen?

Ik ga heel graag de natuur in. Wandelen op de Meinweg of ergens anders. Door de natuur te observeren kom ik tot rust en worden veel indrukken opgenomen. Ik vergelijk mijn hoofd met een computer. Er worden allerlei indrukken ingestopt. Maar uiteindelijk moet je ook deleten. Ik observeer in de natuur, ik geniet en reflecteer. Dat zie ik in de kunst weer terug. De natuur is voor veel kunstenaars , jong en oud, een grote inspiratiebron. Zij wijzen ons op bepaalde fenomenen die wij mogelijk niet zouden zien oftewel kunnen herkennen. Ik reageer sterk op de seizoenen. In mijn beleving is de natuur heel erg aanwezig.

Ben je chaotisch of gestructureerd?

Geen dag is voor mij hetzelfde. Er doen zich altijd onverwachte dingen voor. Dat geeft voor mij de charme aan het leven. Werk en privé lopen vaak door elkaar. Hier komen ook nieuwe ideeën uit voort. Voor buitenstaanders is het chaotisch, maar je leert er mee om te gaan en ik houd er ook van. Toch begint en eindigt de dag wel volgens een bepaald patroon en weet ik dat ik elke dag zaken af moet wikkelen.

Waarvoor is het nu te laat?

In feite liggen er nog zoveel interessante dingen om je in te verdiepen. Maar om nog vaardigheden te leren die je van jongs af aan had moeten trainen zoals bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen of goed paardrijden daarvoor is het te laat.. Het is natuurlijk ook een keuze, je moet zaken laten liggen en je op een ding concentreren.

Ik zou ook graag in mijn atelier bezig zijn gebleven met mijn kunst. Maar het is anders gelopen. Als ik in een atelier van een kunstenaar ben, jeuken mijn handen wel om zelf aan de slag te gaan. Als ik dat inderdaad zou doen, zou ik het verzamelen van collecties op moeten geven. Dit is eveneens een creatief proces. Ik zou graag mooie catalogi willen maken voor tentoonstellingen zodat er buiten de beelden die ik verzamel nog iets tastbaars overblijft. Kleine documenten maken. Een stukje geschiedenis, cultureel erfgoed.

Welke is je beste eigenschap?

Ik denk verbindingen tot stand brengen. Mensen mee laten kijken. Mensen laten delen in het ervaren van kunst. Als ik iets moois zie, wil ik dat onmiddellijk delen met mensen.

Bestaat echte liefde?

Ja, dat denk ik wel. Houden van is van essentieel belang voor alle mensen.

Waar hou je helemaal niet van?

Mensen die in negatieve zin over andere mensen praten. Dat interesseert mij totaal niet. Ik vind mensen gewéldig, zo verschillend, zo boeiend. Ik zou mensen willen portretteren, hun wezen vereeuwigen.

Wat zou je doen als je de baas van wereld was?

Ik zou iedereen ruimte geven en een goede biotoop.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906