• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Jeanne Boots

Ik bid iedere avond voor vrede in de wereld.
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Jeanne Boots (92) moeder van zeven kinderen en creatief.

Waar bent u creatief in?

Ik heb me nooit verveeld. In de eerste plaats had ik geen tijd om me te vervelen met zeven kinderen en ik had veel interesses bijvoorbeeld: tekenen, piano spelen, zingen, schrijven, boetseren en tuinieren. Tegenwoordig luister ik alleen nog naar muziek en ik ‘pongel’ ook nog graag in de tuin. 

Heeft u een voorkeur voor natuur of cultuur?

Allebei. Ik hou veel van de natuur. Natuurreportages op tv zie ik graag. Ik heb nooit de wens gehad om te reizen omdat ik niet in een vliegtuig of op een boot durf. Ik heb altijd graag in onze grote de tuin gewerkt, dat doe ik nog steeds. Voor sommige dingen ben ik te oud. Ik moet zorgen dat ik me niet te jong kleed.

Bent u geworden wat u wilde?

Ik wilde vroeger zangeres worden of kleuterjuf. Maar dat zat er thuis niet in. Mijn moeder stierf toen ik twaalf jaar was. Na twee jaar Mulo wilde mijn vader dat ik thuis mee ging helpen. Wij hadden negen kinderen. Mijn ouder zusje en ik bleven thuis dan hoefde er geen vreemde meer in huis te helpen. 

Welke is uw slechtste eigenschap en welke uw beste?

Mijn kinderen zeggen dat ik niet goed naar ze luister. Volgens mijn kinderen is mijn gastvrijheid een goede eigenschap van mij. Morgen heb ik tien mensen aan tafel voor een lunch. Ik heb graag een volle tafel!

Is er leven na de dood?

Daar twijfel ik over. We weten het niet. Een vriendin zegt dat we elkaar terug zullen zien in de hemel. Ik zou dat wel graag willen maar of dat echt zo is?

Kunt u goed vergeven?

Ik heb ooit van mijn vader een flink pak slaag gehad. Ik was te laat thuis gekomen buiten mijn schuld. Dat heb ik nooit vergeten en ook niet vergeven. 

Heeft u ergens spijt van?

Nee, ik heb een mooi leven gehad. Mijn man, Funs, was een fijne man. Hij wilde graag zes kinderen en een eigen huis. Dat is allemaal uitgekomen. Het zevende kind was voor ons een toetje. Ik zou mijn hele leven zó over willen doen. Alle kinderen zijn goed terecht gekomen. Ze zijn allemaal even leuk en lief. Zoals mijn Funs was, zo is er geen tweede op de wereld. Ik ben gek op mijn eigen familie!

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906