• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Evelyn Linsen-Kitslaar (65)

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Hoe zie jij je toekomst?

Wij wonen in Horn en ik wil Horn niet afkraken maar daar is niets te doen. Als ik ooit alleen kom te staan, zal ik zeker verhuizen naar Roermond. Ik kan nu altijd terugvallen op mijn man, mijn zus Loes en op onze drie kinderen. 

Van welke muziek en van welke boeken hou je?

Ik lees graag maar dan wel zonder muziek erbij of alleen als achtergrond. Ik zal niet snel echt naar muziek luisteren. Ik heb veel literatuur gelezen maar tegenwoordig lees ik graag romans. Gewoon lichte kost. Ik kan lachen om spontane uitspraken of gebeurtenissen. Nooit uit leedvermaak. Als iemand een smak maakt bijvoorbeeld.

Geloof je in het toeval of in het lot?

In wat er (toevallig) op mijn pad komt. Ik denk niet dat het leven vast ligt. Je hebt altijd verschillende keuzes. Mijn beste beslissing ooit was om met Frits te trouwen en bewust drie kinderen te krijgen. Na ons trouwen heb ik nooit meer een baan gehad maar dat was geen bewuste keus, dat is gewoon zo gegroeid. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik kon doen en laten wat ik wilde en er zijn voor man en kinderen. Ik ben dus geworden wat ik wilde worden: huisvrouw en moeder.

Heb je overwinningen op jezelf behaald?

Ik was heel terug getrokken en heel bedeesd. Ik durfde niks en liet me soms leven door een ander. Dat heb ik niet meer zo. Vroeger sprak ik nooit van me af en nu wel. Maar ik laat me nog steeds niet snel gelden. Ik heb mezelf overwonnen om bijvoorbeeld niet te kiezen om op een vaste dag of dagen in de week oppasoma te zijn van mijn vier kleinkinderen. Ik pas natuurlijk wel op in noodgevallen. 

Beschrijf jezelf in drie zinnen?

Wat moeilijk! Ik sta snel klaar om anderen te helpen, vooral natuurlijk voor de kinderen en mijn familie. Ik ben dankbaar als een ander voor mij klaar staat. Verder heb ik een grote hekel aan koken. Lekker eten doe ik wel graag. Ik ben snel tevreden met eten en Frits gelukkig ook. Anders had hij een slechte aan mij! Hij kookt als het niet anders kan maar niet uit vrije wil. Verder kan ik me redelijk goed beheersen. Ik zal niet snel in woede uitbarsten. Ik ben eigenlijk wel een gelijkmatig persoon en praktisch ingesteld, het huis is redelijk opgeruimd.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906