• ROERMONDSE VROUWEN

Je hebt ze in alle soorten. Vrouwen. Maar één eigenschap hebben ze allemaal, ze zijn allemaal uniek in hun soort. Hun persoonlijkheid is de moeite waard om eens onder de loep te nemen. Aan de hand van enkele indringende levensvragen leren we bijzondere Roermondse vrouwen een beetje beter kennen.

Marianne Thönissen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Marianne Thönissen, galeriehoudster

Wat vind jij het mooiste wat je ooit hebt mee gemaakt?

De geboorte van onze dochter Olga. Een geweldig moment. Binnenkort het moment dat ik oma ga worden. De opening van de galerie 25 jaar geleden. Een droom kwam uit. Daarbij zijn Wijnand en ik heel erg aan elkaar verknocht. En vorig jaar werd Wijnand ereburger. Heel speciaal. En nog honderd duizend dingen...

Wat is niet aan jou besteed?

In de stad wonen. Ik ben een echt buitenmens. Wijnand wilde graag in Ool wonen. Wij hebben vier jaar in de Paredisstraat gewoond, naast de bisschop. Toen zochten we een huis met een atelier. Ik ben op Annendael geboren. Tussen Posterholt en Echt. Ik vind de stad heel leuk maar niet om te wonen. Ik wil met de handen in de aarde wroeten. Mijn hobby is tuinieren.”

Ben je geworden wat je wilde worden?

Als kind wilde ik boswachter worden zoals mijn opa. Ik was 17 jaar toen ik Wijnand leerde kennen. Toen dacht ik helemaal niks. Ik was alleen maar jong en dacht alleen aan de dag van vandaag.”

Welke zin heeft het leven volgens jou?

Ik hoop dat er een leven na de dood is. Ik ben katholiek, gedoopt, in de kerk getrouwd. Olga is gedoopt in de doopjurk die de hele familie heeft gedragen. Er we hebben ook een ouderwets doopfeest gehouden. Het is voor mij een beetje traditie.”

Welke vorm van kunst doet je wat?

Eigenlijk bijna alle vormen van kunst. Behalve de ‘eendags vliegen’, objecten die je zo weg kunt blazen. Alles wat je ziet is ooit door een kunstenaar ontworpen, en daardoor al interessant. Als ik werk van een kunstenaar uit mag zoeken voor een tentoonstelling in onze galerie, voel ik mij rijk. Kunst maakt mij gelukkig en ik kan me een leven zonder kunst niet voorstellen.

Voor wie heb jij respect?

“Voor mijn moeder. Zij heeft mij alleen op moeten voeden. Mijn vader stierf een dag na mijn geboorte. Ze heeft echt moeten knokken. Haar generatie heeft na de oorlog alles opnieuw moeten opbouwen. Toen mijn moeder elf jaar geleden stierf, heb ik me heel erg alleen gevoeld.”

Waar ben jij trots op?

Toen Wijnand de academie af had, kon hij kiezen tussen een vaste baan als docent op een kunstacademie of het vrije kunstenaarschap. Ik heb hem toen gestimuleerd om kunstenaar te worden. Ik was daar fel in omdat ik vond dat hij zijn opleiding niet voor niets had gedaan. Een kunstenaar leidt een onzeker bestaan. Zeker in het begin. Wij hebben veel op kunstmarkten gestaan en met van alles bezig geweest en nu nog steeds. Ook wij voelen de crisis. Nederland wordt arm als de kunst weg valt.”

Het één of het ander?

Mode of sport...? Mode.
Pauw en Witteman of een film? Toch maar Pauw en Witteman.
Vakantie of thuis? Thuis.
Boek lezen of winkelen? Boek lezen, winkelen doe ik alleen graag met Olga.
Cafébezoek of theater? Theater.
Vrienden of familie? Kan echt niet kiezen.
Tattoo of facelift? Tattoo dan maar, een facelift begin ik niet aan.
Roken of drinken...? Drinken, ik hou van een glas wijn.

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906