• MIJN CLUB

Karin Palmen

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Karin Palmen heeft diverse hobby’s die haar in beslag nemen. Zij verveelt zich nooit. Zij is een van de vele mensen met een passie voor schilderen.

Vertel iets over je hobby’s?

Karin: “Ik schilder, maak beelden en ik brei dieren. Ik heb een atelier op zolder. Heerlijk om tussen mijn eigen dingetjes te zitten en naar mijn eigen muziek te luisteren.” 

Heb je wel eens tentoonstellingen?

“Dat heb ik wel gedaan. Bijvoorbeeld in Asenray in het kerkje en in het gouvernement in Maastricht. Maar ik vind het teveel gesjouw, gedoe en geregel. Dus dat doe ik niet meer. Ik geef dingen die ik maak weg aan kinderen en kleinkinderen en andere familie en vrienden. Ik ben een vrije-tijds-schilder, eigenlijk een winterschilder. In de zomer werk ik veel in onze tuin.”

Wat schilder je?

“Ik schilder altijd herkenbare dingen. Het moet iets voorstellen. Veel mensen, gezichten en ik hou van warme kleuren. Soms zelfs fluoriserende kleuren. Het mooiste vind ik om ogen te schilderen. Als het schilderij ophangt en dat de ogen je ‘volgen’, dat vind ik prachtig. Ik schilder grote doeken wel een meter bij een meter vijf en twintig. Mijn figuren hebben de mondhoeken altijd naar boven, ook de gebreide dieren en mijn beelden. Ik sta blij in het leven.”

Schilder je in opdracht?

“Soms wel gedaan maar dat doe ik niet meer. Dan voel ik veel te veel druk. Ik ga volgende maand wel aan de slag met een levend model. Naakt. Dat is een echte uitdaging. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik denk dat ik eerst enkele ruwe schetsen en foto’s maak en daarna in alle rust afwerk in mijn atelier. Ik hoop dat mijn model over twintig jaar tegen haar kinderen kan zeggen: ‘kijk eens wat mooi.’ Ik vind het best eng maar ik ga het proberen.”

Wat vind je zo moeilijk?

“Ik heb faalangst. Als ik dat grote, witte doek voor me heb, durf ik bijna niet te beginnen. Als ik dan een schets gemaakt heb, is het goed. Dat heeft met mijn verleden te maken. Ik mocht van thuis niet naar de kunstacademie. Ik ben bij een bank gaan werken, getrouwd, kinderen gekregen en kunst stond op een laag pitje. Dus ik had de basis niet. Dat heb ik mezelf moeten leren en ik heb ook een aantal cursussen gevolgd.”

Wat doet schilderen met jou?

“Ik krijg rust in mijn hoofd. Het maakt dat ik me heel tevreden voel als ik iets af heb en het goed gelukt is. Dat ik niet alleen maar op de wereld ben om het huis schoon te houden en kinderen op te voeden. Als ik er niet meer ben, laat ik iets moois van mijn hand achter.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906