• GOED DOEL

Grand Care

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Rianne van den Berg (25) woont vanaf december 2011 in Roermond. Zij is maatschappelijk werkster maar wil ook buiten haar werk vrijwilligerswerk doen in haar eigen stichting Grand Care.

Leg eens uit?

Rianne: “Mijn zus Daniëlle en ik hebben de Stichting Grand Care opgericht in Nijmegen. Daar kom ik oorspronkelijk vandaan. Wij bieden ondersteuning en gezelschap aan senioren en mensen met een beperking. Deze hulp kan bestaan aan het doen van boodschappen, het begeleiden naar artsen of het ziekenhuis, hulp in het huishouden, familiebezoek maar ook om samen gezellig te winkelen of koffie in de stad te drinken. Ik woon nu in Roermond en heb hier ook Grand Care opgericht.”

Waarom heb je Grand Care opgericht?

“De reden is dat ik maatschappelijk werker ben en ik heb gedurende mijn studie stages gelopen in zorgcentra. Mijn zus is doktersassistente in een ziekenhuis. Allebei werden we geconfronteerd met eenzaamheid van senioren. Kinderen hebben weinig tijd, wonen ver weg, vaak hebben partners allebei een baan. Een dag voor iemand in een zorgcentrum duurt lang als niemand op bezoek komt. Dit gemis proberen wij op te vullen.”

Hoe ben je in Roermond begonnen?

“Het concept bestond al en dus ik wist hoe ik te werk moest gaan. Ik heb mijn website aangepast (www.grandcare.nl) en tot nu gaat het best wel snel. Ik heb nu vier medewerkers. Ik krijg veel positieve reacties uit mijn omgeving. Mijn vriend kent hier veel mensen. Mond tot mond reclame is de beste reclame. Het is wel de bedoeling dat het kleinschalig blijft. Ik vind het jammer dat het management van de zorgcentra niet open staan voor hulp van buitenaf. Onze hulp is toch een toevoeging op de hulp die zorgcentra verstrekken. Mensen kunnen dan zelf kiezen.”

Zijn er kosten aan verbonden?

“Ja, wij rekenen een bepaald bedrag per uur. Daarvan gaat een vergoeding naar onze medewerker en een deel is bestemd voor de verzekering van de medewerkers en soms voor reiskosten. Ik ontvang zelf geen vergoeding en een stichting werkt altijd zonder winstoogmerk. Soms worden de kosten vergoed uit een Persoons Gebonden Budget en soms betalen kinderen het bedrag en natuurlijk de senioren zelf. Maar inderdaad, soms kan dit bedrag moeilijk op te brengen zijn. Wij proberen dan iets van het bedrag af te halen. Maar eigenlijk spelen we nu quitte. Ik denk dat 60 procent van onze cliënten het bedrag vergoed krijgen.”

Wie kan medewerker van de stichting worden?

“Mensen met ervaring in mantelzorg of mensen die in de zorg werken of gewerkt hebben. Bij voorkeur van rond de veertig jaar of ouder. Nu zijn we nog met z’n viertjes maar als er meer hulpvragen komen, kunnen we meer medewerkers gebruiken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij mij. Telefoonnummer: 0475-217618.

Wie zijn jullie cliënten?

“De helft woont in een verzorgingstehuis of aanleunwoning en de helft woont zelfstandig. Wij koppelen altijd dezelfde medewerker aan een cliënt. Op die manier komt er niet steeds iemand anders bij de mensen thuis en kan er een vertrouwensband ontstaan.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906