• GOED DOEL

Reizen met een (goed) doel (2)

ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

Henk Alards vertelt over een andere reis met een (goed) doel.

Hoe kwam je er bij om deze reis te maken?

“Ongeveer twee en een half jaar geleden kwam ik op een terrasje Roermond een jonge man (30) tegen uit Ethiopie, Melaku. We hebben samen een pilsje gedronken en de volgende dag belde hij mij op. Het klikte goed. Hij is als student naar Nederland gekomen en heeft in Arnhem zijn opleiding gevolgd voor technisch ingenieur. Na zijn studie heeft hij na twee maanden een baan bij een bedrijf in Echt gevonden. Inmiddels woont hij vier jaar in Nederland. Volgende maand doet hij examen voor zijn inburgering.
In Ethiopie gaf hij les toen hij werd uitgeselecteerd om een studie in Europa te volgen. Onze regering wil graag goed opgeleide mensen hier naar toe halen. Op dit moment werkt hij aan een project in Rotterdam. In de vakantie ging hij zijn ouders opzoeken en ik besloot om in diezelfde vakantie een rondreis door Ethiopié te maken en hem en zijn familie op te zoeken.”

Is dat gelukt?

“Melaku vond het ook een goed idee. Hij heeft twee zussen in de hoofdstad Addis Abeba. Tijdens mijn rondreis was ik daar twee dagen en ik heb hem en zijn zussen ontmoet. We zijn met z’n vieren uit gaan eten en daarna dansen op life muziek. Geweldig!
Ik ontmoette in het hotel in Lalibela een jongen (19), Geberemariam. We raakten in gesprek en hij wilde heel graag studeren, hij vroeg of ik hem kon helpen! Ik ben bij zijn ouders op bezoek geweest. Ze hebben zes kinderen en eigenlijk niet genoeg te eten.” 

Wat heb je gedaan?

“Eenmaal thuis, bleef zijn vraag in mijn achterhoofd spelen. In die tijd stierf mijn broer, veel te jong. Ik had het idee om Geberemariam te laten studeren als nagedachtenis aan mijn broer. Dat heb ik nog met mijn broer kunnen overleggen vlak voor hij stierf. 
Ik heb Geberemariam gemaild dat ik hem ging helpen. Hij woont nu in Addis Abeba op een kamertje en ik stuur hem geld voor zijn drie-jarige studie, Toerisme. Ik houd via de zus van Malaku een oogje in het zeil. Zij brengt verslag aan mij uit over de voortgang. Wij zijn heel tevreden over de resultaten van Geberemariam.”

Wat heb je gezien van het land?

“Het land is prachtig, mooie natuur. In het noorden waar ik was is een bergachtig gebied. Toen naar het zuiden en daar wonen veel verschillende stammen. Ze wrijven zich helemaal in met rode modder. Ze versieren zich heel mooi met kralenkettingen en leven echt nog op de oude manier. Geen toeristische voorstellingen. Ik ben op lokale markten geweest waar de mensen van heinde en verre naar toe komen met hun vee en producten te verkopen. Zo kleurrijk. Anderzijds was ik een echte een bezienswaardigheid voor hun!”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906