• GOED DOEL

Masa-datang

Ik wil weer eens zelf gaan kijken op Sumba
ARTIKEL DELEN OP SOCIALE MEDIA

De handen van Mariette Heesbeen (68) staan nooit stil. Altijd bezig voor de mensen op het Indonesische eiland Sumba. Ze maakt en verkoop spullen voor de verkoop. Maar waarom eigenlijk?

Waarom heb jij de stichting Masa-datang opgericht?

Mariette: “Ik was werkzaam voor een andere stichting maar dat beviel niet. Ik ben op het eiland Sumba geweest en ik heb de nood daar gezien. Daarom wil ik me persoonlijk inzetten om iets aan het lot van mensen te verbeteren. Inderdaad kleinschalig maar ik weet precies waar het geld aan besteed wordt. Masa datang betekent letterlijk ‘de tijd die komt’. Dat is wat ik graag wil, zorgen dat mensen weer een toekomst hebben.”

Op welke gebieden help je mensen?

“Bijvoorbeeld door schoolmiddelen te kopen zodat kinderen naar school kunnen, dus schooluniformen en leermiddelen te geven. Educatie is belangrijk met het oog op de toekomst. Alleen lagere school is niet genoeg, het vervolg daarop is nog belangrijker. Daar is onze stichting helemaal op gericht. Sumba is een heel arm eiland zonder enige industrie, in het gedeelte waar de stichting probeert te helpen het is heel heet en droog.”

Op welke manieren help je?

“Onze stichting bestaat uit drie personen: Annie van Haeff (penningmeester) en Wil Steringa (secretaris) en ik. Verder is Ine Oomens vaak op Sumba ter plekke om projecten te zoeken om ons geld goed te besteden. We bestaan nu ruim twee jaar. Wij ondersteunen waar mogelijk en waar we zien dat het echt helpt. Het project voor weduwen met kinderen. Masa-datang maakt het mede mogelijk voor deze vrouwen om een eigen bestaan op te bouwen. We hebben onlangs een weduwe geholpen door haar kippen te geven zodat ze in haar onderhoud kan voorzien. We steunen ook en project om mensen de eerste beginselen van hygiene en babyverzorging bij te brengen.”

Hoe komen jullie aan geld?

“Ik werk heel hard! Ik maak sieraden, jams, chutneys, likeuren, tiffany, gehaakte en gebreide stola’s en sjaals, plaids, kussens, poefs. Deze producten verkoop ik op markten en ook vanuit mijn huis. Er zijn ook al bedrijven die mijn spullen afnemen. Ik zou natuurlijk graag sponsors hebben! Mijn emailadres is jetje46@home.nl en mijn telefoonnummer is: 0475-331393.”

Heb je het té druk?

“Ik heb inderdaad gas terug moeten nemen. Mijn man is anderhalf jaar geleden overleden. Maar ik stort me met hart en ziel in dit project. Ik ben altijd handig geweest. Ik heb mijn eigen zaak gehad in kleding veranderen en vermaken. Nu heb ik tijd om creatief bezig te zijn op allerlei manieren en het bijzondere is dat ik daarmee mensen de mogelijkheid geef op een betere toekomst.”

VOLG ROERMONDENAAR.NL
WIE WOONDE WAAR IN ROERMOND 1937
TAALGEBRUIK EN CULTUUR IN ROERMOND

Lotte onderzoekt het taalgebruik in Roermond. Ze kijkt daarbij naar verschillende talen en hoe deze door de vele verschillende inwoners van Roermond gebruikt worden in het dagelijkse leven.

Lees verder

TELEFOONGIDS VAN ROERMOND UIT 1906